Финска и Шведска раде на војном савезу против Русије. Али труде се и Украјина, Пољска и Литванија.


Финска и Шведска - земље које нису чланице НАТО-а - намеравају да појачају своју војну сарадњу. Две скандинавске државе планирају да успоставе своју поморску наменску групу.

Финска и Шведска су такву одлуку донеле у светлу растуће руске војне моћи и потребе да се контролише област Балтика, пише Правда.Ру.

Хелсинки и Стокхолм су наводно забринути због све веће активности руских носача авиона у Балтичком мору.

Шведски министар одбране Питер Хултквист верује да ће Русија ослабити свој утицај у области Балтика. Изгледа да и Шведска и Финска верују да је Русији пријатно са повећаним активностима НАТО-а у на самој њеној граници.

Правда.Ру је више пута објавила материјале о руским авионима који само изводе редовне летове у циљу обуке и надзора, а не с намером да се нарушава безбедност других земаља.

Користан линк: Sweden and Finland in joint military 'war' plan - The Local

Извор: Finland and Sweden work on military alliance against Russia - English pravda.ru

Украјина потписала споразум о формирању војне бригаде са Пољском и Литванијом

© AFP 2015/ PETRAS MALUKAS

Украјина, Пољска и Литванија су спремне да створе заједничку војну бригаду за извођење војних операција широм Европе.

Украјински председник Петро Порошенко је потписао закон којим се ратификује споразум Украјине, Пољске и Литваније о стварању заједничке војне јединице, такозване Украјинско-пољско-литванске бригаде, објавио је службени Порошенков веб-сајт.

"Бригада је оформљена у сврху учешћа у међународним операцијама које се спроводе на основу мандата Савета безбедности УН и надлежних органа Литваније, Пољске и Украјине. Споразум је отворен за друге земље,  да се придруже на основу позива чланица бригаде ", каже се у документу.

Идеја да се створи међународни бригада потиче из 2009. године, када су министри одбране Литваније, Пољске и Украјина изашли са документом којим се објашњава потреба стварања заједничке војне јединице. Три земље су у септембру прошле године потписале споразум о оснивању LITPOLUKRBRIG, војне бригаде која би се користила у међународним војним операцијама широм Европе, у циљу одржавања мира и јачање војне сарадње у региону.

Очекује се да ће Украјина заједничкој бригади дати 545 војника, како је изјавио заменик министра одбране Петро Мекхед. Пољска и Литванија ће послати 3500 и 350 војника, респективно. Седиште бригаде ће се налазити у Лублину, у Пољској.

Извор: Ukraine Signs Agreement to Create Military Brigade With Poland, Lithuania / Sputnik International

За Ћирилизовано и СРБИН.ИНФО приредио: Александар Јовановић





Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!