Ако Кијев буде кршио споразум, Русија може и да не призна територијални интегритет Украјине

Депутат Госдумы Вячеслав Никонов. Иллюстрация: er.ru
Ако Кијев буде кршио Минск 1, Русија ће се сматрати ослобођеном обавезе признавања територијалног интегритета Украјине. Вјачеслав Никонов, посланик Јединствене Русије, на пленарној седници Думе 17. фебруара је напоменуо да је Минск 2 шанса за мир у Украјини и шанса за Украјину да постоји као држава.

"Ако не желе да је искористе, то ће онда бити само њихова кривица. Ако споразум буде кршен, и Русија може да се сматра ослобођеном његових одредби, које укључују признавање суверенитета и територијалног интегритета Украјине. Зато Порошенку, Јацењуку, Турчинову и компанији не бих саветовао да ову ствар узимају олако."


Коментар Џ. Хоук, преводиоца с руског: Тешко да је Никонов изнео своје лично мишљење, нарочито по тако тешком и осетљивом питању као што је будућност Украјине. Русија се до сада уздржавала да призна Новорусију или да је позове да се прикључи Руској Федерацији. Међутим, иако су Украјинске оружане  снаге из дебаљцевског дебакла изашле сломљене, Порошенко нимало не смањује свој милитантни тон. Чак је отишао толико далеко да ову пропаст крсти војном победом Украјине. Можда је забринут због предстојеће годишњице Мајдана и мисли да треба да подупре свој "десни блок", правећи се тврђим од неонациста.

Међутим, да би наставио рат, Порошенко би морао да одбаци споразум Минск 2, за чију примену сада нема препрека, пошто практично нема дебаљцевског џепа. Порошенкове хиперболичне изјаве о херојском повлачењу УОС из Дебаљцева само потврђују да је тамо битка готова. А то што је урадио Никонов је слање сигнала (који су преузели и појачали други руски званичници, мада не и неки творац међународне политике на високом положају) да ће Русија, буде ли Украјина наставила да тражи начина како да заоштри ситуацију, то видети и сама је заоштрити.


Извор на руском: В случае нарушения соглашения Киевом, Россия может отказаться признавать целостность Украины — депутат Госдумы - Политика, выборы, власть - Новости - ИА REGNUM
Превод на енглески и коментар: Џ. Хоук
Извор: “If Kiev violates the agreement, Russia may refuse to recognize Ukraine’s territorial integrity”—Vyacheslav Nikonov - Fort Russ
Превод: Ћирилизовано за СРБИН.ИНФО

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!