Више од 100 оклопних возила допремљено је у Летонију, НАТО вежба мишиће у Европи (ВИДЕО)

Главни борбени тенк "абрамс", за америчке трупе послате на Балтик у склопу НАТО-ове "Операције Атлантска решеност", напушта луку у Риги, 9. март, 2015. (Ројтерс(Инц Калнинс)
Летонија је потврдила да су јој Сједињене Америчке Државе испоручиле више од 120 оклопних возила, укључујући тенкове. Представници Министарства одбране Летоније изјавили су да су достављени тенкови типа М1А2 „Абрамс“ и оклопна возила М2А3 „Бредли“.

Летонски министар одбране Рејмонд Вејонис је упућивање америчких тенкова и оклопних возила дочекао са добродошлицом, и на Твитеру написао: "Присуство наших савезника (САД и НАТО) у Летонији је потврда солидарности и безбедности у региону."


Тенкови су достављени Летонију у понедељак преко слободне луке Рига, пошто су искрцни са теретног брода „Либерти Промис“.

Aрмијски генерал Џон О' Конор, који је надгледао искрцај тенкова у Летонију, према РСС доводу Твитера америчке амбасаде, написао је: „За слободу се мора борити, слобода се мора бранити“.


Он је такође додао ће њихова испорука "показати одлучност председнику Путину и Русији, да ми можемо деловати заједно“. Генерал О'Конор је такође напоменуо да ће они остати "онолико дуго колико је то потребно да се одврати руска агресија", преноси АФП.

После сецесије и припајања Крима Русији, САД се труде да повећају своје присуство у балтичким државама и Пољској и да појачају одбрану тих земаља од “могуће руске агресије“. Тренутно се у Летонији налази нешто више од 150 америчких војника.



НАТО снаге су 6. марта 2015. године извеле вежбу са својим летонским колегама. Као део операције „Атлантска решеност“, канадски и амерички војници су у сарадњи са својим партнерима из Летоније изводили вежбу у зимским условима. Обука је укључивала препознавање и обележавање непријатељских положаја, као и позивање на индиректну ватрену подршку. Вежба је извођена на полигону Адажи.

Сличне вежбе су такође одржане у Пољској, а вежбе бојевог гађања извођене на полигону код града Дравско Поморскје на северу земље, где су биле укључене и јединице пољске 12. механизоване дивизије.

„Привремено“ размештање америчких трупа у Пољској и балтичким државама продужено је до 2015. године, што је потврдио и портпарол америчке амбасаде у Пољској.

По споразуму између Русије и НАТО-а потписаном 1997. године  забрањено је стално распоређивање војних јединица у балтичким земљама, тако је да њихово базирање привременог карактера. Међутим, није потпуно јасно када ће и да ли ће, НАТО икада разматрати, односно увидети, када ће руска претња од агресије престати да важи и да ли ће НАТО уопште повући трупе? Вежбе које су уврштене у програм операције „Атлантске решеност“ одвијају се од априла 2014. године.



САД желе да прошире операцију од Балтика до Црног мора, а Румунија и Бугарска су се већ придружиле у стварању „јужног бока“, док ће се Мађарска, Чешка и Грузија такође сложити да учествују у свему овоме, наводе челници америчке војске у Литванији.

"Дакле, до краја лета, би могло врло добро да се види да се оперативна линија протеже од Балтика па све до Црног мора", изјавио је пуковник Мајкл Фостер из 173. падобранске бригаде базиране у Вићенци у Италији."Као што видите линија америчких јединица повезана је у складу са повезаношћу земаља у региону",  јавља Дифенс Њуз 2.марта 2015. године, позивајући се на изјаву руског заменика министра одбране Анатолија Антонова, који је такође рекао, да „савезничке снаге игноришу дипломатију и да НАТО користи ситуацију у Украјини да се још више приближи руској граници“. Али је Антонов и поред свега одбацио идеју да су вежбе које се изводе у балтичким државама, Пољској и Црног претња Русији.


"Уместо да ујединимо снаге и победимо зло, од којих је тероризам најгоре, западне земље цртају нове линије раздора и покушавају да остваре зауставне шеме против, за њих, непожељних држава. Данас је Русија изабрана за циљ," изјавио је Антонов  5. марта 2015. године.

Он је навео и пример војне параде НАТО-а одржане 24. фебруара 2015. године, на свега 300 метара од руске границе, у естонском граду Нарва, где је учествовало око 140 оклопних возила и десет пута толико војника, међу њима и амерички.

Москва је овај догађај видела као провокацију, а Естонија је бранећи своје право да буде домаћин параде, узвратила да на својој територији да усмерава војску онако како хоће, наводећи исти аргумент који је користила Русија када је била оптужена за војне претње дуж граница Естоније.

Теретни воз натоварен америчким оклопним возилима снимљен је у Летонији у децембру. Железничка станица Далбе, гдје је воз наводно примећен, на мање је од 300 километара од руске границе.

Воз је превозио најмање 38 возила и неколико полуприколица, укључујући осам борбених возила типа „Бредли“, девет оклопних транспортера М113 (АПЦ), четири цистерне, тешке тактичке камионе (ХЕМТТ), тешке џипове (ХММВВ), возило за извлачење М88 Херкулес, неколико камиона, неколико тактичких инжењерских и медицинских возила, најмање четири контејнера и пар вагона са муницијом.


НАТО не исоручујe само своје тенкове и оклопна возила у балтичке земље, већ и Летонији, Литванији и Естонији налаже да купују оружје од богатијих савезника.

Естонија је недавно потписала уговор о  набавци  противтенковског ракетног система типа "Џевелин" у вредности од 55 милиона долара, као и "највећи уговор о набавци до данас" у који улази куповина 44 борбена возила пешадије (БВП) од Холандије, у вредности 138 милиона евра (154 милиона долара).

Тешки тактички камион - ХЕМТТ (HEMTT)

Литванија је исповртела више од 54 милиона евра ( 60 милиона долара) за пакет који укључује 123 британска борбена возила. Треба навести да је Литванија у септембру купила и пољски одбрамбени противваздушни систем ГРОМ.



Извор:Over 100 US armored vehicles roll into Latvia, NATO flexes muscles in Europe (VIDEO) / RT
За Ћирилизовано и СРБИН.ИНФО превео пуковник авијације у пензији Милорад Ђошић-пилот




Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!