Пуковник Касад: Дестабилизација старог светског поретка


Британски министар спољних послова Филип Хемонд је одржао говор у Лондону у којем је поново говорио о дестабилизујућој улози Русије у украјинској кризи.

 Хэммонд обвинил Путина в разрушении мирового порядка - BBC Russian:

"Деловање председника Путина - незаконито припајање Крима и садашње коришћење руских војних јединица за дестабилизовање источне Украјине - у фундаменту подрива безбедност суверених држава Источне Европе", рекао је Хемонд у Краљевском Институту уједињених служби у Лондону.
Према Хемонду, Путин неће поштовати правила прихваћена у међународној заједници, која служе чувању мира међу народима. Сасвим супротно, он је одлучан да га "руши", због чега је Русија потенцијално "највећа појединачна претња безбедности Велике Британије".
Раније, у интервјуу за Би-Би-Си, шеф британског Министарства спољних послова је рекао да нема никаквих промена у политици Москве у погледу украјинског сукоба.
Он је додао да додатне санкције против Русије могу бити донете у случају погоршања ситуације у Украјини.
Украјинске власти и западне земље оптужују Русију за пружање војне помоћи сепаратистима на истоку Украјине и слање војних снага да учествују у сукобу.
Москва доследно негира директно учешће у оружаном сукобу у Донбасу и оптужује Запад да нема жељу да се криза реши мирно.

Меркелова убедила Обаму

У понедељак увече је објављено да је амерички председник Барак Обама одлучио да се Украјини за сада не испоручује смртоносно оружје.
Како је амбасадор Немачке у Вашингтону Петер Витиг рекао агенцији Асошијетед прес, Обама је ову одлуку донео у фебруару после разговора у Белој кући са канцеларком Ангелом Меркел. Према Витигу, амерички председник се сложио са Меркеловом да у ситуацији када је почео прекид ватре више места треба дати дипломатији."

Једино у чему је могуће сложити се са Хемондом је да садашња руска линија уништава постојећи светски поредак, намерно или ненамерно, али што његови тренутни господари, природно, не воле. Мало ко се може обманути лицемерним лелекањем да постојећи светски поредак служи очувању мира, јер су управо господари постојећег светског поретка ти који воде по броју агресивних ратова и државних удара подстакнутих из иностранства, који крше суверенитет независних и формално независних држава. Тешко је рећи да је Русија свесно  уништавала овај светски поредак. Русија је дуго година покушавала да се интегрише у тај систем, али без обзира колико се наши "вестернизатори" трудили, редовно су им показивана врата. Русија је на крају била принуђена да баци клип у точкове постојећег светског поретка, прво у Грузији, затим у Сирији, и сада у Украјини. Ниу једном једином од тих кључних догађаја Русија није била иницијатор процеса. Уместо тога, она се бранила, у неким случајевима успешно, у другим случајевима не сасвим. Али и то је неприхватљиво за оне који имају највише користи од чињенице да наш свет функционише на овакав а не на неки други начин.

Русија тренутно није у могућности да понуди неку врсту глобалног пројекта или парадигму развоја у свету. Одбацивање статуса суперсиле је фиксирано на нивоу основних идеолошких постулата. Русија не може да замени САД, чак и када би то жарко желела. Дакле, нема говора о томе да Русија покушава да САД премести с коња на магарца и заузме место светског хегемона. Само се Кина може позабавити таквом идејом, али на дужи рок. Русија једноставно жели да закључа одређене сфере утицаја иза себе и да се ревидирају правила игре у којој САД делују не као први међу једнакима, већ као суверен међу вазалима (иако, можда, нелојалним вазалима). Зато сукоб заснован на темељима таквих постулата уништава и наставиће да уништава постојећи светски поредак, како због природног развоја хладног рата између САД и РФ, тако због дугорочних последица ратова и политичких и економских криза које генерише овај сукоб.

Пошто Русија де факто уништава постојећи светски поредак на чијем су челу Сједињене Америчке Државе, и пошто САД, напротив, желе да га сачувају - у старом оквиру и на принципима крепаловашингтонског светског поретка, Русија ће сигурно бити проглашена кривом, али ако погледате ситуацију у светлу логике позновашингтонског светског поретка, деловање Русије ће директно и индиректно довести до стварања правог мултиполарног света у којем САД и њени европски сателити неће моћи да задрже старе институције контроле над њим. Рат у Украјини је у ствари део процеса уништавања старог света, на чијим ће рушевинама нићи нови свет. Задатак Русије је врло једноставан - да преживи у овом сукобу, и да, у случају успешног исхода, узме сасвим другачију улогу. Задатак САД је такође јасан - да покопа Русију под рушевинама пропадајућег светског поретка и осигура модернизацију постојећих алата за управљање светом.

Мора се напоменути да је улога САД у дестабилизацији и уништавању старог система светског поретка много већа од улоге Русије. Управо су САД својим агресијама и превратима поломиле оквир постојећег светског поретка, мислећи да ће свет, зато што САД имају велику војну, економску, културну, политичку снагу, то просто морати да прогута, и да се неће појавити озбиљна претња америчкој хегемонији. Као резултат тога, што јаче САД стискале свет у шаци свог статуса суперсиле, то ће им више песка пропадајућем старог светског поретка сипити кроз прсте. Рат у Авганистану није био успешан, талибани сада жељно чекају тренутак када ће Американци одступити и они моћи да преузму власт.

Американци су уништили секуларне демократије на Блиском истоку и у Северној Африци, и на крају добили исламистичко лудило које се отргло контроли и највише прети управо америчким интересима. Покушали су Русији да очитају лекцију у Украјини и на крају добили рат, рат који угрожава саме темеље постојећег светског поретка. И што више Сједињене Америчке Државе улазиле у агресивне ратове и збацивања режима који им нису по вољи, то је слабљење глобалне хегемоније САД очигледније - контрола над ситуацијом им постепено цури кроз прсте.

Сада су САД  Европи дале последњу прилику да убеди Русију да чини уступке у Украјини, али је мало вероватно да ће добити капитулацију Русије, што се од ње на Западу очекује. Понављање ситуације са "примирјем" у Украјини (хунта се тамо и даље блесави, данас је објавила да су у Донбасу легалне власти оне изабране за времена Јануковича) добро указује на чињеницу да после свог дипломатског натезања сукобљене стране непрестано налећу на зид нерешивих контрадикција, без обзира колико се често за све оптуживала Русија. А зато што нико и не помишља да заустави агресивне ратове и обојене пучеве, нема разлога да се претпостави да ће сви ови ултиматуми и покушаји да се непослушни утерају у крепаловашингтонски светски поредак довести до зарастања рана старог света, чијег ће слома под теретом нерешивих противречности и формирања новог система светског поретка корисници пре бити они који буду победници актуелног сукоба.


Аутор: Борис Александрович Рожин
Извор: Colonel Cassad (in English)
Превод: Ћирилизовано


Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!