Председник "Стратфора": Императив политике САД је спречавање коалиције Немачке и Русије

Амерички санитарни кордон који раздваја Русију и Немачку. Хоће ли у њега ући и Украјина?


Џорџ Фридман, оснивач и председник "Стратфора", или онога што многи зову приватна ЦИА због добро познатих веза и блиске сарадње са званичном ЦИА, одржао је фебруара ове године у чикашком Савету за спољне послове веома интересантан говор на тему Европе: "Предодређена за сукоб?"

Пре овог говора, Фридман је имао, такође веома занимљив, интервју у коме признаје да је збацивање Јануковича "најноторнији пуч у историји" и, између осталог, америчко "мило за драго" Русији за мешање у питање Сирије.

По мом скромном мишљењу, ово је један од најважнијих говора последњих година, јер отворено износи погледе неоконзевативаца, који диктирају спољну политику Вашингтона.

Веома поштујем Фридмана и његов отворен, поштен и јасно изнесен став како да САД задрже улогу глобалног хегемона. Фридман је из свог говора избацио све глупости и бла-бла типа "ширење демократије и слободе", "промовисање људских права" и пропагандистичко лупетање о "опакој Русији" и "крвожедном диктатору Путину". Џорџ Фридман се показао као једини искрени портпарол Империје.

Он признаје легитимност интереса Русије за своје сфере утицаја. Међутим, не крије да САД покушавају да их смање и геополитички поразе и понизе Русију.

Иако се суштински не слажем с Фридманом око питања стварних америчких националних и геополитичких интереса у наредним деценијама, чињеница је да нам његова реалполитика омогућава јединствен увид.

Фридманова кључна гледишта:

- Примордијални интерес САД вековима (и у Првом, Другом и хладном рату) је био и остао спречавање коалиције Немачке и Русије.
- САД су једини савезник којег Украјина има.
- Генерал Бен Хоџис, главнокомандујући америчке војске у Европи, не само да је званично саопштио да ће САД обучавати украјинску војску, већ је додељивао одличја страним, у овом случају украјинским војницима, што је противно америчком војном протоколу. Хоџис је тиме демонстрирао да су Украјинске оружане снаге "наша" војска.
- САД су позиционирале трупе, наоружање, артиљерију и другу опрему у балтичким земљама, Пољској, Румунији и Бугарској.
- САД ће Украјини испоручити оружје.
- САД у свему овоме делују ван оквира НАТО јер било која чланица савеза може да стави вето на било коју акцију.
- САД припремају "санитарни кордон" око Русије. Русија је тога свесна и верује да САД желе да разбију Руску Федерацију.
- Вратили смо се "старој игри" (хладног рата).
- САД контролишу све океане и зато могу да врше инвазије, што други на САД не могу. Контрола над морима, океанима и у свемиру је  темељ америчке моћи.
- Најбоља америчка политика је "завади па владај", какву је Реган спровео са Ираном и Ираком - финансирајући обе стране, тако да се боре међусобно а не против нас. Цинично јесте, неморално јесте, али врши посао.
- САД не могу окупирати Евроазију, али могу политички, економски и војно подржавати различите супростављене снаге, тако да се и оне и Евроазија баве собом.
- У екстремним случајевима можемо извести исто што и у Вијетнаму, Ираку и Авганистану - "квариш нападе", који немају за циљ побеђивање непријатеља, већ његово избацивање из равнотеже, као што смо урадили Ал Каиди у Авганистану.
- САД у Евроазији не могу стално интервенисати, то морају да чине селективно.
- САД су организовале низ обојених револуција по руској периферији. Њима су САД објавиле да желе уништење Русије.
- Сврха "инвазије на Грузију" је било то да се покаже колико вреде америчке гаранције и Украјинцима поручи: Хоћете да будете амерички савезник? И Грузијци хтедоше... Уживајте...
- Руси ће морати да гледају да са Украјином задрже тампон зону која је бар неутрална или ће Запад пенетрирати у Украјину као и до сада па ће доћи до на 500 километара од Москве.
- Русији је статус Украјине егзистенцијално питање и претња.
- Није случајно што је америчко "коначно решење" стварање "Међуморја", појаса од Црног мора до Балтика.
- Немачка је у веома особеном положају и има веома комплексне односе са Русијом.
-Сами Немци не знају шта им је чинити, још се нису одлучили.
- Примордијални страх САД је у лику немачког капитала и технологије, и руских природних ресурса и радне снаге. Таква комбинација вековима изазива страх код САД.
- Ко ми каже шта ће Немци урадити, испричаће ми следећих двадесет година историје.
- Главни проблем Немачке је што је економски изузетно моћна а геополитички веома крхка и не зна како те две ствари да помири.
- Опет се јавља "немачко питање". То је следеће питање којим морамо да се позабавимо, а не знамо како, и не знамо шта ће Немци да ураде.



Аутор: Дамир Мариновић
Извор: Russia Insider
За Ћирилизовано и СРБИН.ИНФО превео: Александар Јовановић

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!