Пуковник Касад: Укратко о важном


1. Што се тиче информације Гљеба Боброва о севернолуганском фронту, успели смо да разјаснимо ствари уз помоћ неких прилично компетентних људи. Непријатељске снаге се заиста сабирају у реону Станице Луганске и Шастја. Непријатељске снаге су током прошле недеље овде повећане за око 2,5 хиљада људи + прераспоређених 150-170 разних возила. Непријатељ се у овој фази углавном припрема за одбрану: опрема додатне ватрене положаје, копа ровове и заклоне, полаже додатна минска поља. Одбрана се заснива на упориштима на нивоу чете. Повлачења артиљерије практично нема, за разлику од ЛПР, где је већина тешке артиљерије заиста повучена, у оквиру имплементацију Минског споразума. Обнављање војних дејстава се очекује у априлу. Ниво припрема хунте за офанзиву на Луганск на овој локацији се оцењује као низак. Ниво спремности за одбрану - довољно висок.

2. Два непријатељска тенка Т-64 довезласу се до линије фронта и отвориа ватру на положаје НОС између Угљегорска и Лозоваје. После су уништена на основу упутстава наше извиђачке групе. Неки чланови посада су погинули.  Скоро је једна непријатељска самоходка уништена је минобацачком ватрм. Генерално, такви сукоби и даље повремено избијају без прерастања у велику војну акцију. О томе набоље је најјасније сведоче окршаји у Широкино и Пески, где војна дејства ниског интензитета у ствари никада нису ни престајала.

3. Ситуација са пошиљкама медицинских средстава на граници је постала компликованија. Испоруке медицинских средстава ће највероватније бити централизоване и тада ће бити тешко превести их без одговарајућих дозвола од званичних органа. Храна, основне потрепштине и униформе се и даље пропуштају. Такође треба очекивати више труда против пљачке хуманитарне помоћи. И треба рећи о проблемима болнице за рањене војнике Новоруских оружаних снага у Доњецку, којој смо дуго помагали, а која је сада остали без снабдевања из Министарства одбране ДНР, о чему је недавно било речи у Помощь военному госпиталю в Донецке » новости Новороссии, ситуация на Украине сегодня, АТО (антинародная террористическая операция) - Голос Севастополя. Више од 160 рањених војника и официра из разних одреда војске ДНР су остали без накнада.

4. Пре наставка војних дејстава очекује се јачање борбе против криминала и злоупотреба у државним органима ДНР и ЛНР, и даљне персоналне промене (скоро је замењен министар МУП-а, постављен је и нови шеф доњецке полиције, усмерене ка консолидацији републичких власти и демонстрирању становницима република да најављена борба против криминала и безакоња неће остати само на папиру. У ДНР овај труд има више шанси за успех, јер у ЛНР даље постоји нека врста диархије, јер је луганска влада приморана да трпи полуаутономну Велику војску Дона атамана Козицина.

5. Хунтини медији опет шире гласине да је Моторола упуцан снајпером. Ово је ваљда већ десета Моторолина виртуелна смрт и "мртвац" ће се ускоро огласити, да обрадује хунту која слабо прикрива жељу да га види мртвог.


http://voicesevas.ru/news/10855-informacionnyy-vypusk-novorossii-za-09-10-marta-2015g.html (in Russian) — the information summary from "Cassad-TV" for March 9-10
http://voicesevas.ru/maps/10857-videoobzor-karty-boevyh-deystviy-v-novorossii-za-9-marta.html (in Russian) — the video-review of the military map from Cassad-TV for March 9

Аутор: Борис Александрович Рожин
Извор: Colonel Cassad (in English)
Превод: Ћирилизовано за СРБИН.ИНФО

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!