Пропаганда: Руски невидљиви авиони и умеће уредниковања

Прво да честитамо западним пропагандистима и њиховим овдашњим измећарима: урадили су добар послић, најпре са телалењем вапаја Бжежинског да Русија хоће да нападне НАТО, што је био знак да, међу осталима, Блумберг крене у акцију, са чланком Russia's 'Dark' Warplanes Are Spooking Europe, што су после разрађивале преститутке и већег и ситнијег калибра - редом и по целом свету, а од овдашњих да наведемо само Блиц - Blic Online | ALARMANTNO Ruski nevidljivi avioni prete Evrop и Вести -Vesti online / Vesti / Svet / Ruski nevidljivi avioni seju paniku po Evropi. С тим, а и то треба рећи, Блиц је био професионалнији и навео је извор, истина једва приметно, али ипак, док се други или нису тиме замарали, или су били сумњичави према пословичним Власима.

Безразложна опрезност. На прсте можете набројати тзв. патриотске медије који су се досетили и "вест" нису пренели. Јер алавост на бесплатно, отворена уста уместо ума и памћење као код... златне рибице не допуштају презаутетом борбом за српство уредничком ентитету да се сети сличних пропагандистичких акција, рецимо оних о руским авионима у националном ваздушном простору и подморницама у шведским водама; не дају му времена ни "радозналости" за читање стране штампе која сецира такву пропагандистичку мантру (понавља се и већ је иоле озбиљном "конзументу вести" досадна), иако је, наравно, познавање језика неупитно; а треба и мислити, што опет захтева превише енергије и времена; нема се пара да се плати какав озбиљан новинар и аналитичар који би о томе писао, што важи и за преводиоце - па је резултат то што видимо, да искрени родољуби код исто таквих читалаца производе утисак да је агресор - Русија, једини какав-такав пријатељ Србије и свакако не земља са империјалним амбицијама.

У чему је проблем, шта је разлог таквог уредниковања? У незнању и незнање, не толико у парама да се плати рад мајстора новинарског и преводилачког заната. Медије треба умети читати и ту се не ради само о препознавању слова и повезивању речи и реченица, ради се о ономе што је одавно већ требало да постане предмет обавезног образовања - историји, језику, врстама, техникама, организационим моделима... медија, посебно интернет медија (који обухвата остале, али је и самосвојан, дакле најсложенији је, али га се дилетантлук због приступачности најбрже лаћа). Тога нема, није ни предвиђено за доба Новог феудализма. Нити може уредник да се у довољној мери самодоквалификује за рад у области која захтева систематско учење и педагошку и научну строгост.

Па шта радити? Читати и о прочитаном размислити, за почетак. Толико можемо предложити, мада ће се и то код већине схватити као препотентна дрскост и неколегијалност. Ово последње се да уважити, иако овде (за сада) нису поименично наведени медији с још једним примером исеци-налепи-кад немам пара да платим-ни времена да мислим "новинарства".


За Магацин - национални портал: Александар Јовановић - Ћирилизовано

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!