Пуковник Касад: Укратко о садашњој ситуацији у Новорусији


Док се медијска халабука о "Путиновом нестанку" наставља и умножавају гласине о различитим сценаријима државног удара, укратко ћу описати оно важно што се дешава у Новорусији.

1. Проток невладиних хуманитарних пошиљки на граници је практично заустављен, можда само храна још пролази, све остало стоји. То су неке организационе мере везане за централизацију пошиљки у "Емерком". Али нема граничне контроле од ОЕБС-а и хунте - военторг ради као и обично.

2. Низ хапшења у ДНР, па и представника власти. Главни разлози су учешће/сарадња са разним организованим криминалним групама, шверц оружја и "експроприсане имовине" на територију РФ, одбијање учешћа у борби итд. На раније заслуге се много не гледа - циљ је уклонити људе повезане с криминалом и тај циљ се остварује немилосрдно. Интензивирана је и борба против непријатељских агената. Главну улогу имају Министарство за државну безбедност и војна контраобавештајна служба. 

3. "Примирја" де факто нема. Јутрос сам разговарао са човеком који је на неколико дана напустио фронт због пословног пута и он ми је рекао да су положаје његове бригаде гађали из хаубица и СВЛР. Наше снаге одговарају истом мером. Резултат је нека врста медијске руптуре - медији ситуацију ублажавају или игноришу, покушавају да прикажу "примирје", али оно што се стварно дешава су војна дејства ниског интензитета на разним локацијама, у којима обе стране трпе мање губитке.

4.  О офанзиви, када ће почети. Наше снаге су у принципу спремне ако хунта опет крене. Није добро да наше снаге то ураде прве, јер би онда кренула лавина оптужби за директну агресију. Дакле, наши, као и зимус, просто чекају да хунта направи први потез, на који ће онда добити жесток одговор. Средства повучена у оквиру дипломатског маневрисања ће бити враћена на своје положаје (ако буде неопходно) у року од 3-4 сата у просеку. Иза линије фронта је примећено груписање хунтиних снага и исто варање као при фиктивном повлачењу артиљерије. Без обзира на разлоге и услове почетка рата, војска ће се повећати због реформатирања постојећих јединица и мобилизације добровољаца. Наравно, стварање државе ће, због природе рата, који се убрзо може обновити, ићи пужевим кораком.

5.  Непријатељ се плаши напада из Попаснаје и Стаханова према Артјомовску, који би могао да пресече цео донбаски фронт и одвоји групу  Уктајинских оружаних снага на окупираној територији ДНР од снага концентрисаних на територији ЛНР. Према наређењу команде АТО и секторске команде, најмање две механизоване бригаде морају бити распоређене у области Артјомовска, да покрију подручје Артјомовска, Славјанска и Краматорска. Непријатељ такође сматра да је држање Доломитноје и Троицкоје веома важно, јер чува садашњу конфигурацију светлодарског клина и омогућава му да избегне опасност од новог опкољавања и поновног цепања артјомовске групе.

6. Што се тиче наставка борби код Широкино: према непотврђеним информацијама (не могу да потврдим да су тачне 100%, па их преносим такве какве сам добио), наставак војних дејстава у пределу Мариупоља је лична иницијатива Турчинова и компаније, који покушавају да одавно крепалом "Турчиновљевом офанзивом" униште Мински споразум. Пук пунитиваца "Азов" служи као обичан инструмент за прекид примирја и организовање разних провокација. Осећања цивила у самом Мариупољу тренутно су у нашу корист: хунтине присталице су тамо у мањини. Ипак, мало је вероватно да ће бити фронталног напада на Мариупољ.

7.  Што се тиче испоруке страних лаких оклопних возила, гро ће отићи у наоружавање територијалних и батаљона пунитиваца, и за појачавање десеткованих јединица у којима постоји критичан недостатак оклопа (због губитака и механичких оштећења), који се мора хитно надокнадити. Борбена употребљивост ових возила није добила високу оцену чак ни од украјинске команде, али хунта није у позицији да може да бира, јер јој темпо опорављања од губитака очигледно заостаје за потребама.
 

Аутор: Борис Александрович Рожин
Извор: Colonel Cassad (in English)
За Ћирилизовано и СРБИН.ИНФО превео: Александар Јовановић
 

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!