Приватност - разлика између Европе и САД


Европски суд је прошле године донео одлуку да је обавеза интернет и телекомукникационих провајдера да складиште податке корисника нелегална и суштински неспојива са правом на приватност. Данас је холандски суд потврдио пресуду Европског суда и одлучио да је приватност важнија од могућег ускраћивања средстава у борби против криминала. Холанђани убудуће могу да сурфују и телефонирају да нико то не зна. Одлично, наша вера у човечанство и Европу је данас посебно појачана. Douze points!

Насупрот Европи, у Сједињеним Америчким Државама приватност се сматра сметњом у много важнијем "рату против терора". РТ пише:

"Истраживачи који раде за ЦИА су укључени у "вишегодишњи одржив напор" да крекују и подрију енкрипцију "Еплових" уређаја - како пише "Интерсепт", цитирајући документа означена као најстрожа тајна а која је обелоданио Едвард Сноуден."

Све теже је разликовати Ујка Сема и некадашњи СССР, славан по шпијунирању својих грађана:

[trouw.nl] – Rechter veegt bewaarplicht surf- en belgedrag van tafel
[rt.com] – CIA worked to break into Apple devices for years – Snowden docs
[computeridee.nl] – Wat betekent de uitspraak over de bewaarplicht?
[blog.iusmentis.com] – Europese Hof verklaart bewaarplicht telecomproviders illegaal

Ћирилизовано: Добро, ако је читаоцу потребно да понекад освежи веру (ако је има) у деголовску и лепеновску "Европу отаџбина" какву гаји и анонимни, понекад склон аријевштини Европљана са севера, али најчешће луцидни и духовити аутор и уредник сајта Deep Resource, веру сличну оној Драгоша Калајића у "Европу нација", веб-сајт Deep Resource је добро место, освежава. Али, исти они што владају САД владају и Европом, чак и сличне методе примењују када је на нешто треба натерати. "Шарли ебдо" је добар пример како се Европа утерава у "Европу надзора". Једна ситна чарка у борби за приватност је можда добијена (можда, ако ћемо поверовати да се одлука Европског суда спроводи), али се на другој страни и губи, па тако Француска, после приношења на жртву неколико карикатуриста и, наравно, пар Јевреја, тек да се одржи њихова вечита "угроженост", полако постаје држава ратног стања. Вест Интернешенел бизнис тајмса од синоћ не слути на добро, каже да је француска влада одлучила да 10 000 припадника оружаних снага настави с "чувањем осетљивих места": Vigipirate: France President Francois Hollande maintains 10,000 ground troops despite controversy

После прошлонедељних исламистичких напада, француски полицајац стоји испред улаза у париску Велику џамију у склопу спровођења највишег нивоа безбедносног плана "Вигипират" ("Vigipirate") / Ројтерс
Ради заштите, наоружани војници у свакој јеврејској школи у Француској /Catholic Online

Извор: Deep Resource
Превео и приредио: Александар Јовановић - Ћирилизовано

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!