Фијаско Украјине (и) на дипломатском фронту

Медведчук: Украјина доживљава фијаско на дипломатском фронту у Европи


Украјински политичари су схватили да не могу очекивати никакве промене у Украјини, а интензитет дијалога са Кијевом опада, каже Виктор Медведчук, лидер покрета Украјински избор.

Украјина у Европи доживљава дипломатски фијаско, јер је Европљане разочарала празним обећањима. "На украјинско-европском фронту ништа ново. Кијев једва да се опоравио од прошлог пута када га је Брисел занемарио - Порошенко није био позван на децембарски самит ЕУ - кад ето још једног дипломатског фијаска. Нашироко оглашаван 17. самит ЕУ, за који је првобитно планирано да се одржи крајем јануара или почетком фебруара, опет је померен. Ни нови датум није одређен", каже Mедведчук. Највећи проблем је што две стране не могу да се договоре о "суштинском садржају самита".

Главни разлог за пад дипломатске активности између ЕУ и Украјине је одсуство напретка у спровођењу реформи. "Кијевске назови реформе и мантрање о спремности да се оне спроведу, чему увек смета ово ил' оно, исцрпели су стрпљење и Украјинаца и Европљана. Кијев нема шта да понуди као доказ својих ефикасних реформи или борбе против корупције. Једино за шта су еуроинтегратори способни је да додају санкције Русији и мољакају за још новца", каже Медведчук.

По његовом мишљењу, дипломатски односи између Кијева и Брисела се погоршавају углавном због разочарења европских политичара у украјинску владу која не испуњава дата обећања. "Нема ничега изненађујућег у томе што су представници Кијева све мање пожељни гости на самитима ЕУ", закључује Медведчук.

Коментар Џ. Хоук: Опасно је то што Кијев, ако пажњу ЕУ не може да привуче спроведеним реформама, може да је задобије започињући још једну рунду битке за Донбас. Украјинске оружане снаге не да нису у стању да се боре, већ им је стање горе него што је било пре само пар месеци. Али политичке побуде да их се пошаље у борбу нису нестале - ако ништа друго, сада су јаче.

Позитивна страна губитка кредибилитета Кијева је што Москву чини пожељнијим, практично и јединим кредибилним, парнером за преговоре са ЕУ.


Извор: Fort Russ
Превод на енглески: Џ. Хоук
Превод: Ћирилизовано

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!