Четворо погинулих када је аутобус налетео на мину на територији коју контролише Кијев


Четворо погинулих када је аутобус налетео на мину на територији коју контролише Кијев

Још четрнаест људи је рањено у инциденту када се аутобус из Артемовска за Горловку заобилазивши стални контролни пункт кретао земљаним путем.

Март 26. / ТАСС /. Четири особе су погинуле и још19 је рањено када је аутобус налетео на мину у близини града Артемовск у источној Украјини, изјавио је у четвртак портпарол одељења Министарства унутрашњих послова у Доњецкој области.

Инцидент се десио у среду увече на територији под контролом кијевских снага. Аутобус се заобилазећи стални контролни пункт кретао земљаним путем.

Шеф обласног одељења Министарства унутрашњих послова Вјачеслав Аброскин је рекао да је у аутобусу било 26 путника.
Доњецка новинска агенција, званична новинска агенција самопроглашене Доњецке Народне Републике (ДНР) је цитирала добро обавештен извор који је рекао да је мина била постављена поред пута да "спречи милицију да уђе на територију под контролом украјинских јединица". кијевски војници на контролном пункту нису дозволили пролазак аутобуса, па је возач одлучио да га заобиђе земљаним путем", рекао је извор.

Како се могло и очекивати, Кијев лаже о експлозији аутобуса код Артемовска


Иако су први извјештаји о експлозији аутобуса у близини Артемовска инцидент описали као последицу активирања мине, украјински званичници предвидљиво - и глупо - почеше да лежу већ после пар сати!

Заменик министра унутрашњих послова Украјине у Доњецкој области Иља Кива је рекао да су аутобус гађали сепаратисти из минобацача:

"После инцидента, илегалне оружане формације ДНР су одједном отвориле минобацачку ватру на аутобус с путницима - становницима Артемовска из Доњецке области", написао је Кива у ноћи 26. марта у четвртак на својој Фејсбук страници. Према његовим речима, минобацачка ватра је спречила возила украјинске службе хитне помоћи да пруже помоћ жртвама инцидента.

"Као резултат експлозије и минобацачке ватре четири особе су погинуле и деветнаест цивила је рањено", рекао је Кива.

Није било гранатирања аутобуса из минобацача


Није било гранатирања из минобацача аутобуса који је експлодирао у Мајорску, извештава дописник ТВ "112 Украјина" из Артемовска. "Рањени путници су ми рекли да су из Артемовска изашли око 13:45 и да су око 17:45 стигли до контролног пункта постављеног на прилазу Мајорску; када је аутобус стигао до Мајоркоје већ је било 18:00 и пролаз кроз блокаду на путу је био затворен. Возач је рекао путницима да ће ноћ морати да проведу у аутобусу. Аутобус је стајао на путу око два сата, а онда су видели како кола, којима такође није било допуштено да прођу блокаду, покушавају да је заобиђу преко поља. Возач аутобуса је следио возило, и после вожње од неколико десетина метара зачула се експлозија - аутобус је налетео на мину. Један рањеник је новинару рекао да су сви путници имали специјалне дозволе за улазак у зону АТО, али је било сувише касно, зато им није било дозвољено да наставе за Горловку, рекао је дописник. "Рањеник је такође рекао да није било никакве минобацачке ватре о којој говоре радници Министарства унутрашњих послова", каже дописник. Подсетимо се да је 25. марта у близини Горловке у Доњецкој области аутобус из Артемовска за Горловку налетео на мину. Према информацијама Министарства унутрашњих послова, аутобус је покушавао да заобиђе блокаду. У њему је било 26 особа - четири су погинуле, двадесет једна рањена.


Извор (све три вести): Novorossia Today
Превод: Ћирилизовано

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!