Интерфакс-Украјина: Врховна рада одобрила међународне војне вежбе у Украјини. Три под вођством САД.

Председник Врховне раде, Володимир Гројсман, потписао је закон чији је предлагач председник државе и којег је изгласао парламент, којим се страним војскама у 2015. години омогућава извођење пет међународних војних вежби у Украјини - објавио је парламент на свом веб-сајту у четвртак.

За закон је 17. марта гласало 305 украјинских посланика.

Према одредбама закона, планира се да Украјина 2015. године буде домаћин три украјинско-америчке војне вежбе: Fearless Guardian ("Неустрашиви заштитник"), Sea Breeze ("Морски лахор") и Saber Guardian/Rapid Trident ("Сајбер заштитник"/ "Брзи трозубац"); и две пољско-украјинске војне вежбе Safe Skies ("Безбедно небо") и Law and Order ("Ред и закон")

"Неустрашиви заштитник" ће се одржати у Јаворивском округу Лавовске области, у периоду од марта до новембра, и у тој вежби ће учествовати највише 2000 војника. Украјина ће учествовати са до 200 војника оклопних јединица и до 1000 припадника Националне гарде, а САД ће репрезентовати највише 1000 војника.

"Морски лахор" ће бити двадесетпетодневна војна вежба која ће се одржати између јуна и октобра у Црном момру, и на полигонима код Одесе, Николајева и Херсона. У њој ће учествовати највише 2500 војника.

Украјина и САД ће бити представљене са по највише 1000 војника, а остало људство ће стићи из других земаља чланица НАТО и Партнерства за мир (до 500 војника).

И "Сајбер заштитник"/ "Брзи трозубац" ће се одржати у Јаворивском округу, биће то двадесетпетодневна војна вежба у периоду од јула до октобра, окупиће чак 2100 војника, са до 1000 украјинских, 500 војника САД и до 600 војника из земаља чланица НАТО и Партнерства за мир.

У четрнаестодневној тактичкој вежби авијације "Безбедно небо" учествоваће максимално 250 украјинских и 100 пољских војника.

"Закон и ред", једнонедељна војна вежба војне полиције, окупиће по 50 Украјинаца и Пољака.

За присуство страних војника у Украјини је потребна дозвола Врховне раде.


Извор: Interfax-Ukraine
Превод: Ћирилизовано за Магацин - национални портал

1 коментар:

  1. Анониман20. март 2015. 21:15

    Imam neki osjecaj da ce od maja do septembra u ukrajini poceti svjetski rat . Ukoliko se iscenira da su americke i poljske snage u tom periodu napadnute, americka vojska nece "smeti" da neodgovori na to i eto uvuceni su "nevoljno" u rat... Ako amerika onda napdne donbas i lugansk Rusija nece moci ostati po strani. Mislim da ameri idu na rat jer za njim imaju potrebu radi stabilizacije svoje ekonomije...

    ОдговориИзбриши

Пишите српски, ћирилицом!