Пуковник Касад: Наставак приче о Красни Лучу, хунтиним плановима, добровољцима...


1. Сукоб између "Косогора" и ЛНР углавном је везан са његовим одбијањем да снабдева људство на фронту и жалбама месног становништва због разних незаконитих радњи у Красни Лучу. Нешто раније се десио сличан сукоб, када је један атаман ухапшен јер је одбио да се бори (неки одреди козака су током зимске кампање одбијали да узму учешћа у војним акцијама које су на територији ЛНР изводиле јединице војске ЛНР и Велике Донске војске), али је касније пуштен, када су стране успеле да постигну међусобно разумевање. Генерално, сукоб између Луганске Народне Републике и Велике Донске војске јењава, јер су се стране договориле о бројним питањима, после Козициновог повратка у Новорусију. Нама једино остаје да се надамо да ће конфликтне тензије између луганских власти и козака од сада бити решаване на цивилизованији начин, а не окршајима и пушкарањима, јер ови дугогодишњи сукоби у вези питања расподеле моћи и контроле испорука угља нагризају ЛНР изнутра.

2. Хунтино повлачење тешког наоружања је фиктивне природе. Нека од повучених возила се током ноћи враћају на исте или резервне положаје, на којима се додатно камуфлирају. Хунта возила крије у кућама (пробију зидове и утерају тенкове и БВП-ове), копа капонире и маскира их мрежама. Генерално, хунтини планови за пролеће нису се много променили, то јест, планирана су офанзивна дејства на територију ДНР: напад у пределу Јеленовка - Докучајевск. Поред напада преко Јеленовке на Петровски округ или Моспино, могућ је и напад преко Докучајевска (или јужно од града) са изласком на границу РФ и ДНР. Да би остварила те циљеве, хунта у округу Волноваха групише оклопна возила и људство. Генерално, "примирје" је довело до наглог смањивања интензитета војних дејстава, али гранатирање и чарке се настављају - код Мариупоља, на клину Пески-Авдејевка, у пределу Светлодарск - клина, око Доњецког аеродрома и пута за Бахмутку.

3. Распршени остаци опкољене групе и даље лутају око Дебаљцева. Повремено се деси неки сукоб са њима, али је то без војног значаја. Предео око Дебаљцева ће од очајника који покушавају да се докопају главнине снага бити потпуно очишћен за недељу-две. Исто важи и за остављен материјал. Хуманитарна ситуација у самом Дебаљцеву још увек је веома тешка. Главни проблем је што нема струје, али ускоро можемо очекивати унеколико побољшану хуманитарну ситуацију, допремиће се храна и лекови. Непријатељ наставља да појачава своје положаје у области Светлодарск - клина, и акумулира оперативне резерве на подручју Артјомовска. Према војним изворима, поред старих планова коришћења групације код Волновахе, непријатељ није напустио свој прилично амбициозан план дубоког дисекционог напада према Шахтјорску - међутим, после губитка Дебаљцева, такав план је очигледна коцка. Најблаже речено, таква операција је изнад тренутних могућности групације УОС северно од Доњецка.

4. На територији ДНР је нагло активирана борба против организованог криминала - ради се не само на садашњим случајевима, већ и на старим, везаним за узимање талаца, трговину оружјем и забрањеним лековима, незаконити промет угља, итд. Рад на довођењу у ред дејстава и делатности оружаних јединица на територији ДНР се наставља. Онима који из различитих разлога још нису на списковима Министарства одбране или Републиканске гарде понуђено је да се уврсте на списак или да се разоружају. Очекује се да ће питање јединства команде на територији ДНР бити решено у наредна два-три месеца, тако да на територији републике онда више неће бити безбедносних структура које су под делимичном контролом или ван контроле.

5. Генерално, процес снабдевања Новоруских оружаних снага на територији ДНР и ЛНР је добар, а главни проблеми у том погледу нису везани за недостатак муниције или горива, већ за организационе пропусте и различите проблеме приликом испорука. Проблем је био веома изражен током јануарске офанзиве, када неке јединице нису благовремено снабдеване и нису их на првој линији ротирали довољно оперативно због разних логистичких и организационих питања. Што се тиче добровољаца, добровољци и даље стижу, али ситуација је сада таква да одмах по доласку морају да се придруже војним јединицама. Још увек нема довољно техничких специјалиста: квалификоване тенковске посаде, возача БВП-а, артиљераца, итд. Потребни су! Пешадијске јединице су сада попуњене: појачале су их новајлије и борци опорављени од болести и рана.


Аутор: Борис Александрович Рожин
Извор: Colonel Cassad (in English) - A brief but important update
Превод: Ћирилизовано за  СРБИН.ИНФО

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!