"Гугл" против алтернативних медија


"Гугл" би да ућутка алтернативне медије - сајтове ће, уместо по популарности, рангирати на основу њиховог уважавања "чињеница", а садржаје проверавати поредећи их са "утврђеним чињеницама" сајтова као што је Snopes.com.


Гигант међу интернет претраживачима, "Гугл", главни покретач саобраћаја на већини медијских портала, иде ка томе да промени начин рангирања сајтова: намерава да користи познате партијашке сајтове који се баве "угледом" извора, да би утврдио "истинитост" садржаја.

Гугл ранг се у овом тренутку одређује по броју линкова који воде ка веб страници, што значи да прича, ако је популарна, може стићи на врх листе резултата претраге, да је могу видети милиони људи.

Међутим, ово је мало превише демократски за укус оних који би волели да виде само своје "чињенице" из претходно одобрених извора. Предложено решење, према истраживачком тиму којег финансира "Гугл", подразумева израчунавање "оцене поузданости засноване на знању" (“Knowledge-Based Trust score”) за сваку веб страницу, знању из "Гугловог" сопственог "трезора знања" (“Knowledge Vault”), аутоматизоване базе података која одређује "чињенице о којима постоји општа сагласност на интернету" (“facts the web unanimously agrees on”) - како пише Њу сајентист.

"Сматраће се да је извор коме се може веровати онај са тек неколико погрешних чињеница", саопштава истраживачки тим.

Кратко речено, свака веб страница са информацијама контрадикторним "истини" какву је сам "Гугл" установио летеће ка дну ранг листе.

Поред тога, неки од оних који раде на технологијама рангирања "истинитости" су изразили жељу да се веб странице проверавају и оповргавају тако што ће их упоређивати са изворима као што су Snopes, PolitiFact и FactCheck.org. Ови сајтови своје постојање и профит заснивају на раскринкавању свега и свачега. А сами су раније раскринкавани због партијашења.

"Гуглов" потез ће узбунити љубитеље алтернативних сајтова и медија као што је наш Infowars, сајт којег професионални преиспитивачки веб сајтови редовно нападају само зато што и сами преиспитујемо - али званичне приче, и популаришемо информације које се слабо или уопште не износе.

Ћирилизовано: Преносимо овај текст зато што заиста упозорава на то да би Гуглета да постане глобално Министарство истине. Међутим, поред тога што је сарадник "Инфоворса" Алекса Џонса свом шефу у последњем пасусу (и с видеом у оригиналном чланку:Politifact and Snopes Attack Infowar) показао да и он зна шта је саморекламирање, а чему и не треба много замерити, демонстрирао је још нешто: "Инфоворс" се не либи да укаже на орвеловштину и њене реализаторе, али ко стоји иза свега тога, па и иза "Гугла", то никад и ни по коју цену не дотиче. Радозналим поштоваоцима Алекса Џонса препоручујемо да сами мало истраже његове везе са сваковрсним ционистичким круговима, а ми ћемо, држећи се теме, (још једном) да истакнемо прави пример истраживачког новинарства, и много више од чланка: How the CIA made Google — Medium


Аутор: Стив Вотсон
Извор: » Google Moving To Shut Down Alternative Media By Ranking Sites On “Facts” Rather Than Popularity Alex Jones' Infowars: There's a war on for your mind!
Превео и приредио: Александар Јовановић - Ћирилизовано

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!