Пуковник Касад: Лакше је ликвидирати Украјину него вратити Крим

Поводом фришких претњи Запада упућених Русији.


"Немачка неће признати руску анексију Крима", тако је, према Дојче веле, рекла немачки канцелар Ангела Меркел приликом сусрета са украјинским председником Петром Порошенком.

С тачке гледишта западних земаља, такозвани референдум о поновном уједињењу Крима и Русије представља кршење међународног права.
 Меркелова је истакла да то доводи у питање миран поредак у Европи. "Желим да поново кажем да на то нећемо заборавити" - рекла је канцелар и додала да на рад Порошенка и украјинске владе гледа са "великим поштовањем".
Немачки канцелар је приметила да се примена Минског споразума још не надзире по свим стандардима ОЕБС-а за прекид ватре и да треба убрзати и процес размене ратних заробљеника. - пише ДПА. Подсећамо да је Ангела Меркел рекла да ће санкције Руској Федерацији зависити од спровођења Минског споразума." - Германия не признает аннексии Крыма Россией, - Меркель

Псаки упозорила да ће се америчке санкције Русији примењивати све док Крим не буде враћен Украјини 


 "Вашингтон, 16, марта. Америчке санкције које су изречене Русији после реунификације с Кримом ће остати на снази све док полуострво не буде враћено Украјини. Саопштење је дала званични представник Стејт департмента, Џен Псаки.

"Ми потврђујемо да ће санкције које се односе на Крим остати на снази све док траје окупација [полуострва од стране Русије]",  рекла је амерички дипломата, истичући да се став Барака Обаме по том питању није мењао током прошле године -пише ТАСС.

Псаки је нагласила да америчке власти не признају руске покушаје да "анектира" Крим. Она је рекла да Вашингтон и даље сматра да је полуострво територија Украјине, и додала да је Русија "прекршила суверенитет и територијални интегритет Украјине" током анексије Крима. Русија користи силу на Криму и "свакако доводи у питање кредибилитет тврдњи изнешених данас, да руска војска не интервенише у источној Украјини".

Према представници Стејт департмента, за то постоје потврде, посебно у документарном филму "Крим. Пут у Отаџбину", емитованом на руској телевизији

Псаки је приметила да у овом филму руски председник Владимир "сада признаје свету да су руске снаге заиста интервенисале [у догађајима у Украјини]"
Што се тиче Путинових изјава да су нуклеарне снаге РФ биле стављене у стање борбене готовости после промене власти у Кијеву, Псаки је рекла да то значи да је он признао да су руске снаге су биле спремне за даља дејства." - Псаки предупредила, что санкции США против России сохранятся до тех пор, пока Крым не вернется обратно в состав Украины - Росбалт.ру

Б.А. Рожин: Што се тиче очувања садашњег режима у Русији, за РФ је много лакше да ликвидира саму Украјину него да врати Крим, што би био очигледан чин капитулације. Значење ових синхроних претњи ултимативне природе је да се Русији још једном покаже да неће бити компромисног сценарија и да ће стога рат у овој фази бити настављен по принципу "све или ништа", што је оно на чему су САД првобитно инсистирале. У том смислу, данашње оптужбе Министарства спољних послова РФ усмерене на хунту су знак нове ескалације сукоба због недостатка преговарачког капацитета САД и хунте.

Русија свакако неће вратити Крим, па можемо очекивати вишегодишње сукобљавање. Дакле, садашњи правац Кремља према припремама за живот у условима продужених санкција је сасвим у складу са садашњом ситуацијом.


Аутор: Борис Александрович Рожин
Извор: Colonel Cassad (in English)
За Ћирилизовано и СРБИН.ИНФО превео: Александар Јовановић


Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!