Русија ће развити нови дрон носивости до две тоне


Руски ваздухопловни стручњаци развијају нови дрон који ће имати ваздушни јастук. Дрон „Чирок“ пројектовали су специјалисти „Уједињеног предузећа за производњу инструмената“ (део "Ростека") и он ће се користити као модел за развој нове летилице.

Теоријска студија елемената и битних тачака летилице која је пројектована на основу „Чирока“ треба да обезбеди носивост масе преко две тоне,. Треба рећи да је дрон „Чирок“ оперативан и да користи исту технологију, али „Велики Чирок“ (прим.прев.) мора да превазиђе базну летилицу („Малог Чирока“ - прим.прев.) по бројним карактеристикама. Иницијативни развојни пројекат је спреман за реализизацију и сасвим је могуће да ће прототип бити произведен.


Макета Чирока

Нова летилица ће моћи да ради у оба режима, односно моћи ће да носи пилота, а такође ће бити оспособљена и за беспилотни лет. Важно је рећи и то да ће нова летилица бити оспособљена за превоз људи на тешко приступачне терене. Прототип је пројектован тако да користи  моторе страних произвођача, али се у будућности очекује замена моторима руских предузећа. Прототип ће бити пројектован у складу опитних летова "Чирока", за шта се очекује и потребна финансијска подршка.

Чирок-свистунок - маленькая утка | ATMHunt.ru Вестник охотника и рыбака

Извор: Russia May Develop New Drone Weighing 2 Tons | rostechnologiesblog
Превео и приредио за Ћирилизовано и СРБИН.ИНФО:пензионисани пуковник авијације Милорад Ђошић – пилот

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!