Украјински парламент одбацује Мински споразум


Месец дана по постизању Минског споразума маске падоше. Ново оружје стиже, амерички инструктори у Украјини, одобрен је кредит ММФ-а. Време је вратити се убијању деце Донбаса. Где су санкције Кијеву?

Да ли неко још верује да ће се исти они који су пре годину дана изабрали бомбе уместо разговора сада преметнути у миротворце? Нема другог избора у алтернативној стварности коју перпетуирају украјински медији. Нема другог избора за ултранационалистичку кијевску владу, као што ни Хитлер није имао избора. Она мора да прати програм. Она разуме само језик силе. Тек када Новоруске оружане снаге уђу у Кијев нешто ће се променити.

Једини разлог с којег су направили "ратну паузу"  јесте тај што су уништени, и физички нису могли да га наставе. Али то више није проблем, захваљујући Американцима, који једва чекају да убијају Русе.

Да ли ће Европа отворити очи и схватити какав је монструм уз њену помоћ створен?

Михаил Рјабов за Политнавигатор:

Врховна рада је одбацила Мински споразум и Доњецку обећала олују

Врховна рада је у уторак вече, после једнодневних преговора иза затворених врата, изгласала резолуцију о Донбасу, а у ствари, документ који крши Мински споразум. Прво, украјинска страна је пробила рок за усвајање закона. Друго, посланици су одбацили могућност дијалога Кијева са ДНР и ЛНР, проглашавајући републике - "окупираним територијама". Треће, украјински парламент је апеловао на Савет безбедности УН са предлогом да се пошаљу мировне снаге, чему се милиција противи. Шта више, представници Петра Порошенка су обећали да ће војска утерати украјински ред у Доњецк и Луганск.

"Ми можемо да преговарамо тек када се у Доњецкој и Луганској области одрже избори под пуном контролом украјинске владе - а не под надзором тенкова Јакута и чеченских снајпериста. Стога не чуди што терористи од раног јутра вриште да ови закони поткопавају преговоре" - обнародовао је потпредседник украјинског парламента Андреј Паруби.

Парубија је подржао посланик-борац Андреј Тетерјук. Према његовим речима, Кијев ће пристати на изборе у Доњецку и Луганску тек кад "сви борци, сва опрема и сви руски плаћеници напусте територију, и започне процес обнове живота на украјинској земљи".

Једини који је покушао да протестује био је посланик Јуриј Воропајев из опозиционог блока.

"Овим законима се од једне стране тражи да капитулира, тек после тога би се разматрали пројекти који пружају посебне услове. Тачније, то су само инструкције кабинетима министара да припреме посебне услове. Не можемо гласати за овај предлог закона, њим би се одбацио мир", рекао је Воропајев.

"Коју парију ти представљаш у парламенту? На другој страни су Путинови окупатори! Окупатор ће морати да капитулира, или ће га уништити Украјинске оружане снаге! Не слушај милитанте, не слушај руску Државну думу, не бој се да гласаш за Украјину!", рекао је Паруби.

"Устав не предвиђа никакав специјалан статус или орган", потврдио је председник Владимир Гројсман. Према његовим речима, садашњи задатак украјинске стране је да Доњецк и Луганск "ослободе из канџи агресора, окупатора и терориста".

"Ови закони нису за Путина, ни Европу или Америку, већ за Украјину и њену будућност. Они не воде борби за рушевине наше земље, већ враћању суверенитета на територији коју привремено контролишу побуњеници и руска војска.

Они пружају могућност избора онда и само онда, када украјинска војска и украјинска држава унесу украјинску заставу, украјинске странке и законе на ту територију, онда када на њој буду украјинске странке, полиција, ЦИК. Закони не дају никакве уступке терористима", - рекао је посланик Јуриј Луценко, шеф фракције Порошенковог блока.

Олег Љашко и Јулија Тимошенко су изјавили да чак неће ни гласати за законе у овом облику.

"Њима се предлаже да се спроведе оно што је потписано у Минску... Прочитајте Мински споразум":  до краја 2015. установљује се посебан статус Донбаса! Крим већ има посебан статус!!", рекао је Љашко.

И Јулија Тимошенко је одбацила могућност ма каквог дијалога са ЛНР и ДНР. Иначе ће, по њеном мишљењу, на изборима у Доњецку и Луганску "бити изабрани људи чије су руке до лаката крви, који су убијали Украјинце. Сумња ли ико какве би они судије и тужиоце, да их украјинске власти потврде?"

Москва је већ оштро реаговала на гласање у Врховној ради. Руски политички аналитичар Алексеј Чеснаков каже да је Петар Порошенко прекршио Мински споразум.

"Данас у парламенту - још један циркус. Порошенко и компанија играју на то да коалиција као не жели да гласа за резолуцију којом се одређују границе посебних подручја. Бесрамно лажу, да би онда лагали Немце, Французе и нас, да је гласање било тешко и да је то по њиховом мишљењу максимум што се може извући од Врховне раде", каже стручњак.

Кристина Рус: Врховној ради није био проблем да после пет покушаја изгласа смањење буџета које ће погодити становништво - ако гласа овако то је зато што је добила зелено светло од својих газда, мајстора луткара. Немојте имати никакве илузије - за наставак рата ће окривити ДНР и ЛНР.


Извор: Fort Russ
Са руског на енглески превела и приредила: Кристина Рус
Превод: Ћирилизовано


Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!