Пуковник Касад: Укратко о важном


1. Рекох раније, повлачење хунтиних снага је чисто фиктивне природе. Непријатељ повлачи тешко наоружање - пред камером, а затим га враћа на резервне положаје. Посматрачи ОЕБС-а му служе као гледалаоци који бележе лажно повлачење, иако правог повлачења тешког наоружања није било. Наредних дана ће бити детаљнији чланак са чињеничним доказима о томе. Поред лажног повлачења тешког наоружања, примећено је и додатно прегруписавање возила према фронту. Кроз округ Константиновка је ка Доњецку прошла колона тенкова дуга више километара. За распоређивање на фронт близу Курахова припрема се око 30 тенкова, око Красногоровке се концентрише људство и материјал, наставља се са појачавањем групације непријатељских снага у округу Волноваха, југозападно од Доњецка су примећени САМ системи "Бук". Генерално, непријатељ процес повлачења тешког наоружања користи за прегруписавање својих снага и прикупљање резерви за настављање војних дејстава високог интензитета. Наравно, ова активност непријатеља за војну команду Новоруских оружаних снага није тајна.

2. Граница између Руске Федерације и Доњецке Народне Републике и Луганске Народне Републике је отворена као и раније и наши хуманитаци је сасвим лако прелазе, као и возила са рањеним борцима НОС који иду у Русију на лечење. У међувремену се наставља борба против "ирелевантних" пошиљки. Значи да приче о затварању границе нису истините. Контрола транзитног терета је строжија, то је заиста тачно, тако да ће за хуманитарне пошиљке ускоро највероватније требати дозволе и стриктно поштовање одредби закона РФ у погледу преласка терета преко границе. Очигледно је да нема више оног летошњег хуманитарног "слободно за све", предстоји систематично уређивање процеса преласка хуманитарних пошиљки. Што се тиче добровољаца, они и даље пристижу и дозвољен им је прелазак границе, али то више није путовање "негде", већ обичан одлазак у конкретну јединицу са списком људства. За разлику од ЛНР, у ДНР су забрањене оружане јединице које нису увршћене на списак, тако да у Доњецку ускоро више неће бити могуће да добровољац дође и сам бира јединицу којој ће приступити. У ЛНР, због интерне попустљивости, таква ситуација ће потрајати.

3. На југоистоку Украјине су активиране мобилизационе мере у вези са прикупљањем хране. Драстично су повећане количине хлеба испеченог у тамошњим пекарама. очигледно је да непријатељ прикупља храну за пролећно-летњу кампању. На подручју Артјомовска, Изјума и Волновахе хунта повећава залихе горива и мазива. Наши извори указују на одређене проблеме због недостатка горива за камионе и грађевинске машине. Хунти је преостало веома мало возила за војне намене, јер је највећи део возила мобилизованих из цивилне привреде изгубљен током последњих дејстава. Такав материјал је остављан код повлачења, тако да се од летос осећа његова озбиљна несташица.

4. У наставку сталне борбе против организованог криминала и разних криминалних дела припадника војске, у наредним месецима ће бити озбиљне филтрације, треба открити ко је таква дела починио и ко је из безбедносних структура ДНР злоупотребљавао власт зарад личне користи. Код републичог руководства постоји разумевање да би толерисање таквих ствари, на које се грађанство често жалило, на крају могло довести до озбиљног незадовољства, које би било усмерено на централно руководство, поред месних функционера и припадника служби безбедности. Генерално, то ће бити још једна фаза успостављања реда у ДНР, које траје од септембра и већ је довело до значајног смањења нивоа криминала, мада је он и даље прилично висок. И даље има елемената махновизма (анархије - прим. прев.), али је то сада више у борби против организованог криминала, који користи слабост државе.


Александар Јовановић за Ћирилизовано: Замолићу редовне читаоце Рожинових извештаја за разумевање што не преводим сваки његов чланак. Руски не знам, да бих преводио темпом којим пише, а енглеских превода једног дана уопште нема, следећег их ето шест-седам. Наредних дана ћу покушати да надокнадим пропуштено, зато сам и изостављао чланке дужег рока трајања, а још боље ако читалац сам погледа бар ова два текста, ако му то допушта знање руског или енглеског:
1.Ты помнишь как все начиналось / Do you remember how everything started
2. Битва за Дебальцево. Итоги / The battle for Debalcevo. Results

Аутор: Борис Александрович Рожин
Извор: Colonel Cassad (in English) - A brief but important update
Превод: Ћирилизовано за СРБИН.ИНФО

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!