Пуковник Касад: Укратко о Константиновки и ситуацији у Новорусији


1. Нереди у Константиновки, због своје спонтане природе, нису довели ни до чега значајнијег, осим излива мржње према окупатору, мржње која се накупљала дуго времена. Константиновка је град у позадини фронта, тако да не може очекивати значајнију војну подршку од ДНР (у најбољем случају, тамо би могло да продре неколико диверзантско-извиђачких група), и налази се у области препуној хунтиних снага. Близу је артјомовска група, плус резерве које покривају агломерацију Славјанск-Краматорск. Тако да без помоћи споља немири нису могли да доведу до уклањања хунтиних власти у Константиновки и ширења процеса на суседна места. Када је бес експлодирао, доведени су пунитивци да сузбију протесте. Милитанти "Десног сектора" и високо мотивисане снаге су ушли у град, после чега је уследило чишћење и започела хапшења. Без довољне количине оружја и муниције, спонтана побуна је осуђена на пропаст. Ипак, ови протести су показали да је режим окупације заснован на голом насиљу и да ће наши војници, ако хунта претрпи војни пораз, бити дочекани као ослободиоци, а хунтин режим уклоњен.

2. И даље има потешкоћа са преласком пошиљки преко границе. Лекови нису дозвољени, има проблема и са техником. Хуманитарне пошиљке са храном су одобрене Минским споразумом. Процес постепене "Емеркомове" ресубординације у испорукама хуманитарне помоћи се наставља. Ту је и блокада комерцијалне робе, која се раније протурала кроз хуманитарну помоћ, као да то и јесте. У складу с тим, хуманитарне пошиљке ће ускоро изаћи из сиве зоне, па ће или бити потпуно легалне и са дозволама, или потпуно илегалне. Наравно, овај прелазни процес чини да је испорука отежана, мада се не може рећи да тамо има потпуне блокаде. Ми ћемо нову пошиљку хране и униформи послати за неколико дана, а колико је Емерком заврнуо славине биће јасно за недељу-две.

3. У ДНР је од почетка године ухапшено око 800-900 људи због разних случајева везаних за криминал, "експроприацију", убиства, провале итд. Рад на уклањању криминалних елемената је прилично систематски. Заплењено је неколико стотина комада оружја у илегалном оптицају, мада по различитим проценама можда има и до 30,000-35,000 нерегистрованог оружја нелегално ускладиштеног на територији ДНР.

4. Гранатирања ниског интензитета и пушкарања је било и данас. Као и до сада, има сукоба код Широкиног и близу Доњецка. Непријатељ користи артиљерију. ДНР редовно оптужује хунту за кршење сваке могуће тачке "примирја". Хунта те оптужбе напросто игнорише и наставља да довлачи снаге, припремајући се за нову фазу рата. Њене највеће групе су распоређене код Мариупоља, Волновахе, Доњецка, Артјомовска, Бахмутке и Шастја. Групе код Волновахе и Доњецка имају офанзиван облик. Хунтино повлачење артиљерије и даље је фиктивно.

5. Војска има опречне податке у погледу хунтине офанзиве. Неки кажу да ће рат почети у априлу, други да може да букне за неколико дана, осим ако хунта не престане са провокацијама. Нико не верује да ће се ово мирно завршити. Аутомобилима није дозвољено да возе на ратиште, наши хуманитарни стручњаци успевају да тамо стигну користећи оклопна возила. У областима северно од Логвинова још има разбацаних тенкова, оклопних пешадијских возила, камиона; већина је погођена дејством артиљерије НОС. Сада су познати материјални губици НОС у борбама код Логвиновог: изгубљена су два БВП-а (по једно спаљено возило ГРУ Спецназ и народне војске) и један тенк је оштећен.

6. Павелу Дрјомову иде углавном добро, његове јединице снабдева министарство одбране ЛНР. Јавно, нема више његовог старог сукоба са руководством ЛНР. Истовремено се настављају тајни преговори Плотњицког и Козицина о расподели надлежности у републици, тако да козаци најзад могу да буду интегрисани у систем власти ЛНР.

7. Војсци ДНР и даље озбиљно недостаје квалификованих тенковских посада. Жељно се очекују руски добровољци тенкисти, као и они који могу да подучавају рад с тенком. Бројеве телефона кампова за обуку добровољаца и републичких регрутационих центара наћи је лако.


http://cassad.net/tv/videos/6240/ (in Russian) - a video-summary from "Cassad-TV" for March 15-16
http://cassad.net/tv/videos/6241/ (in Russian) - a map of military action from "Cassad-TV" for March 16
http://voicesevas.ru/news/11062-hronika-voennyh-sobytiy-v-novorossii-za-17032015.html (in Russian) - the online-broadcast of military action on the "Voice of Sevastopol" for 03/17
http://cassad.net/tv/videos/6195/ (in Russian) - the video about the GRU Spetsnaz in Logvinovo

Аутор: Борис Александрович Рожин
Извор: Colonel Cassad (in English) - A brief but important update
За Ћирилизовано и СРБИН.ИНФО превео: Александар Јовановић

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!