Пуковник Касад: О хунти


Укратко о томе зашто садашњи режим називам фашистичком хунтом, иако су тамо као спроведени избори и влада је "законито изабрана".

1. Реч "хунта" користим за овај режим још од његових првих дана, истичући и то како су олигарси незаконито заузели власт, и њихове фашистичке одреде, и америчке спонзоре им. Без обзира што је Јанукович био сраћка и биљчица, са законског становишта и буржоаског права био је легалан и легитиман председник, који је насиљем уклоњен с власти, супротно свим законским процедурама. Дакле, оно што се у Украјини издешавало од 21. фебруара нема никакве везе са законом и законитошћу. Према томе, свако Порошенково, Јацењуково и Турчиновљево позивање на закон је смејурија.

2. Ванредни председнички и парламентарни избори су организовани у условима терора и прогона дисидената који се нису слагали са постојећим режимом, међу којима су били посланици Партије региона и Комунистичке партије Украјине. Прогони су настављени и током "избора", када је за председника постављен Порошенко (у условима масовног фалсификовања и прецењивања излазности, и у складу са захтевом САД да се изабере ко треба у првом кругу). Слично важи и за изборе за Раду, када су кандидати премлаћивани, прећено им је смрћу, а они на југоистоку који су се противили фашистичком кијевском режиму организовано терорисани.

3. И најважније: признао нисам, не признајем и нећу признати легалност и легалитет фашистичког кијевског режима. Фашизам мора бити уништен, чак и ако је узурпирао државне институције и органе безбедности.  Није битно да ли фашиста маршира улицама, пребија људе и полицијске службенике, или седи у позлаћеној канцеларији и потписује наређења која ће у смрт одвести десетине хиљада људи - свеједно је фашиста. Као што написах у мају, на догађаје у Украјини је применљива чувена дефиниција Георги Димитрова, о директној терористичкој диктатури крупног капитала појачаној фашистичким одредима, који се сада већ отворено интегришу у хијерархију власти. Може се о томе мало расправљати, указати да су украјински фашисти зла пародија немачких нациста, можемо се смејати ликовима из цртаћа као што су Љашко или Кличко, али суштина овог режима, кривог за смрт десетине хиљада Руса и Украјинаца, очигледна је.

Дакле, без обзира шта се прича и шта ће се причати у Москви и Кијеву, ја фашистички кијевски режим називам и називаћу га онако како заслужује. Мени лично се увек допадао израз фашистичка хунта, како називам монструма што се у Кијеву појавио фебруара 2014. Неки се с њим не слажу, кажу да су фашистичке карактеристике режима очигледне, али да хунта није најпрецизнија реч, јер има везе са "црним пуковницима" и "латиноамеричким војним ударима". У руском речнику страних речи има дефиниција хунте која се сасвим уклапа: група завереника који незаконито освајају власт и влада диктаторским методама.

Наравно, тамо су понуђени и синоними као "клика" и "камарила", за које неки могу сматрати да више пристају кијевском режиму, али се мени допада израз "фашистичка хунта", јер одражава и фашистичку природу постојећег режима и чињеницу да је власт приграбљена пучем.

Значење различитих појмова није нешто дато једном за свагда: појмови се могу повећати по садржају, тако да не искључујем да би израз "украјинска хунта" могао да добије свој редак у дефиницији хунте, бар у неким вокабуларима. Успут, кад у претраживач унесете по руском написано "хунта", већина линкова које добијете ће се односити управо на Украјину.


Аутор: Борис Александрович Рожин
Извор: Colonel Cassad (in English) - About junta
Превод: Ћирилизовано

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!