Немци и Руси се боре раме уз раме

Немачки магазин "Шпигл" пише да се више од стотину младих Немаца бори у источној Украјини на страни Руса.  Руси и Немци су се последњи пут борили против заједничког непријатеља пре 200 година, против Наполеона.


[welt.de] – Mehr als 100 Deutsche kämpfen in der Ostukraine
[spiegel.de] – Ostukraine: Junge Deutsche schließen sich Separatisten an

Александар Јовановић - Ћирилизовано: Свуда има разумних људи као што је аутор овог прилога, који схватају да Русија није непријатељ Европе. И свуда има племенитих, храбрих младих људи као што је тих стотину Немаца, који нам враћају веру у људскост, али...

Али ни пола сата пре но што наиђох на ову вест прочитах Geopolitics Lessons from a Russian Tanker - Fort Russ. Филм "Бели тигар" сам одмах нашао и преснимио (за то обично користим веб-сајт "Veehd")  да га касније погледам. Има више разлога: први је што сам са сваким одгледаним руским филмом све уверенији да руска кинематографија по вредности и амбицијама прати руску државу (што и није изненађење); други, што волим жанровски филм (и зато што "притиснуто јаче то навише скаче", па узуси жанра не допуштају много уметничарења и терају на примену занатског умећа, чега је српској кинематографији вечито недостајало), а трећи је, признајем, што је овај ратни филм алегорија вечитог зла (и) немачког, па ће ми лећи на уверење/предубеђење да је Немац Србину Немац.

Извор: Russians and Germans Fighting Shoulder to Shoulder | DeepResource
Приредио: Александар Јовановић - Ћирилизовано

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!