Пуковник Касад: Још једна офанзива хунте, још једне батине


Укратко о узроцима одпочињања наредне фазе рата и одлуци Савета за националну безбедност и одбрану Украјине о посебном статусу округа Донбаса према споразуму од 19. септембра

1. Одмах да кажемо да одлука украјинског СНБО неће задовољити ДНР и ЛНР и да се нико неће одрећи Дебаљцева или аеродрома. Одлука је практично усмерена на подривање Минског споразума с циљем да се торпедује политички део споразума потписан 12 фебруара. То је само још једна карика у дугом ланцу саботаже процеса у којем хунта није завршила размену ратних заробљеника, није престала с ватром, није повукла своје тешко наоружање и артиљерију, у којем одбија амнестију вођа ДНР, проглашава изабране за време Јануковича да су једина законита власт, и покушава да прогура распоређивање мировних снага у Донбасу не би ли стекла непосредну контролу над границом. Све то указује да хунта систематски и намерно саботира Мински споразум, са сасвим очигледним циљем: хунта мора да се припреми и буде спремна да у погодном тренутку настави рат а кривицу за то пребаци на ДНР, ЛНР и Руску Федерацију.

2. Што се тиче узрока почетка рата, а како су неки читаоци приметили, неминовни наставак војних дејстава је приметно постала чешћа тема у руским медијима. Такође је све више информација о концентрисању хунтине војске око фронта ради предузимања активних борбених дејстава. То може бити само још једна војна узбуна, па ће се смањити кад медији мало утихну, све до тренутка када стварно војна дејства поново отпочну. Али не може се искључити могућност да ће се с војним дејствима високог интензитета кренути већ крајем марта (слично као зимус, кад су сви очекивали да ће рат букнути у пролеће, а рестартован је у јануару). Данас су с границе стигле узнемирујуће вести: на контролним пунктовима су се формирали дуги редови оних који би да из ДНР и ЛНР оду у Русију. Јуче се код Изварино отегла колона од 150 аутомобила, а данас је већ била дуга неколико километара. Како неке избеглице кажу, од рођака са окупираних територија су добили информацију да ће Украјинске оружане снаге отпочети борбена дејства између 15. и 20. марта, што се практично поклапа са оним што је Гљеб Бобров писао о могућој хунтиној офанзиви на луганском фронту 16-17. марта. У принципу, НОС су свесне таквог сценарија, тако да нема говора о томе да их хунта може ухватити на спавању. Хунта нема озбиљнијих шанси за значајније успехе или уништавање Новорусије. Најопасније локације су: предео око пута за Бахмутку и Славјаносербск, Горловка и Јасиноватаја, Волноваха-Јеленовка-Докучајевск. Генерално, можда се ништа неће догодити до априла, али се форсирани војни сценарији не могу потпуно искључити...

3. Мора се схватити да се хунтине снаге нису сасвим опоравиле од губитака у прошлој зимској кампањи. Ни терен се није свуда осушио, али су разлози могућих хунтиних дејстава политичке природе: за хунту и САД је битно да потпуно прекину европске покушаје и да воде своју игру у украјинском сукобу, да ситуацију погурају на пут војног сценарија, у којем хунта рачуна да ће се тући уз страну војну помоћ и истовремени политички и економски притисак Запада на Руску Федерацију. Хунта је то у принципу спремна да плати територијама и с две-три хиљаде војника, које, већ по традицији, губи у неуспелим офанзивама и обручима. Али за хунту и њене власнике ти губици су просто трошак, капара за развој ситуације у жељеном правцу.

Пре око годину дана, када је украјинска војска кренула на Донбас, дочекали су је голоруки, обични људи. Сада, пак, после годину дана крвавог рата, Донбас има с ким и чим да дочека агресора, па нема разлога за паничење због намера хунте - разбијена је у лето 2014., добила батине у зиму 2015., и ако буде опет рата у наредних месец-два, ја лично сам сигуран да ће хунта претрпети још један пораз.


Аутор: Борис Александрович Рожин
Извор: Colonel Cassad (in English)
Превод: Ћирилизовано за СРБИН.ИНФО

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!