Преглед руске блогосфере за 10. април



Јурасуми: Разоружан батаљон Организације украјинских националиста

Припадник батаљона ОУН се вајка како им је 93. бригада дала ултиматум да предају оружје. Две стране "преговарају". Истовремено су и јединице "Десног сектора" напустиле фронт. Да ли синоћна пуцњава има везе са разоружавањем добровољачких батаљона на фронту?

Припреме Ахметова. Економска оправданост одвајања Донбаса

Аргументује се да украјински олигарси, суочени са растом Порошенкове моћи и присилном национализацијом (и трансфером имовине Порошенковим пријатељима), топлије гледају на Новорусију. Почевши од Ахметова, који тамо има доста добара, посебно у Мариупољу.

Јурасуми: Народна банка Украјине смањује валутне рестрикције за најважнију увозну робу

Украјина једноставно не би преживела без увозног горива и увозних лекова. Стога је НБУ смањила ограничења за куповину валуте намењене таквом увозу. Да ли ће то имати утицаја на још увек ригидни валутни курс, који се одржава само због забране куповине и продаје девиза?

Пуковник Касад: Борбе код Доњецка, 9. април


Близу Доњецка (Авдејевка, Спартак) је било борби "средњег интензитета", али су до јутра престале. "Пуковник Касад" (Борис Рожин) сматра да је то било извиђање силом, као оно код Широкиног. Ја мислим да је то била вежба уприличена за "новаке", фришко мобилизоване војнике УОС, који никад нису били у борби, па ето, да мало омиришу барута. Можда с тим има и везе оно од горе да су добровољачки батаљони разоружани.

Пуковник Касад: Кијев одбија да прекине економску блокаду Донбаса


Иако је то кршење тачке 8. Минског споразума, Кијев одбија да становништву Донбаса исплаћује плате и пензије, и да обнови банкарски систем. Оправдање: сва исплаћена средства би се "користила за рат".

Пуковник Касад: "Слободна Русија"


Drakulablog.com објављује поверљиве информације (из непроверених извора, треба признати) о осетљивим питањима државне безбедности. Данас је објавио материјале од 19. фебруара 2015, када је одржан састанак генералштаба НАТО о "стратешким комуникацијама", односно о стратегијама психолошког и информативног рата, с циљем дискредитације руског руководства код становништва источне Украјине. Поред таргетирања кључних руских званичника, планира се и поспешивање сепаратизма у руским областима. Касад је уз објављено на Drakulablog.com поставио и слике.

Да_Дзи: Одеса ће бити слободна!



Порошенко посетио Одесу. И десише се "непоћудности".

Денис Мокрушин: "Армата" изблиза


И још неколико фотографија

Генерал Ленцов: Све док се неконтролисани батаљони не повуку биће кршења примирја


Генерал-пуковник Александар Ленцов је заменик команданта Копнених снага Русије и представник  Русије у Заједничкој контроли и Координационом центру. што је руско-украјинска организација која ради са ОЕБС-ом на питањима прекида ватре. Чињеница да и ОЕБС и ЗКЦ врше све већи притисак на "Десни сектор" и друге добровољачке батаљоне указује на могућност да су синоћне борбе  биле дело добровољачких батаљона, којима треба наставак рата да би оправдали своје постојање.

Пољски аншлус УкРуине


Пољски председник Коморовски (лево) је 9. априла посетио Украјину и одржао говор у Врховној ради. Коморовски је говорио о томе како је Украјина део Европе и да Европа никад неће бити "целовита" без Украјине, али блогер му нешто не верује, сматра да је оно што је Коморовски стварно мислио то да Пољска никада неће бити целовита без Украјине - коју покушава да поврати, па да су њени покушаји да испровоцира сукоб између Русије и САД једноставно део те стратегије. Треба рећи, а то су и учинили пољски алтернативни медији, да је Коморовски посетио Украјину управо кад је Врховна рада изгласала закон о проглашењу ОУН - УПА бранитељима украјинске независности.

Нови ракетни брод за руску Ратну морнарицу


Ратна морнарица РФ жели мали ракетни брод способан не само за оперисање у релативно скученим водама (Црног мора и Каспијског језера), већ и на отвореном океану, укључујући крајњи север. Такав брод би заменио ракетне корвете пројекта "Овод" из 197-их.

Auf Wiedersehen, Rheinmetall!
Немачки "Рајнметал" је имао уговор са руским Министарством одбране за опремање полигона Мулино, да га учини погодним за велике вежбе "сила на силу" (уз коришћење ласерских симулатора и сл.). То ће бити највећи објекат такве врсте у Европи, који ће омогућити да 30,000 хиљада војника учествује у симулацијама битака. "Рајнметал" је одбио да, због ЕУ санкција, изведе уговорене радове и да испоручи опрему, па ће објекат завршити руске фирме.

После рата


Ред за храну. Дебаљцево. Новорусија.

СДЕЛАНО У НАС: Потписан уговор за опитовање МиГ-35


МиГ-35 је за МиГ-29 оно што је Су-35 за Су-27: ловац 4++ генерације, у ниши "лаки ловац",коју још увек заузима релативно несавремени МиГ-29с. Уговорена су два авиона - један за опитовање је завршен. Очекује се да ће Министарство одбране набавити овај авион као замену за МиГ-29с.

СДЕЛАНО У НАС: "Сургутњефтгас" пустио у рад прву бушилицу за нафту из прозводње компаније "Уралмаш"


Већина руске опреме за вађење нафте и гаса је из увоза. Још увек. Али се пропорција смањује због супституције увоза.

Панцербар: Крстарица "Калињин", Владивосток, 1955.


Велика фото-галерија. Пут у прошлост.

СДЕЛАНО У НАС: "Русал" у Свердловској области отворио најдубљи руски рудник 


Рудник боксита Черемуховскаја је дубок 1550м. Власник је "Русал", највећи руски произвођач и извозник алуминијума. Први новоотворени рудник на северном Уралу за последњих десет година.

Ружурналист: Украјина и оружје за масовно уништење

Турчинов је недавно рекао да се залагао за употребу "прљаве бомбе" против Новорусије. Међутим, из контекста је јасно да Турчинов нема појма о чему прича, јер је рекао и ово: "Не интересује ме да ли је чиста или прљава, само да је ефикасна." Ово је натерало Дмитрија Рогозина да Турчинова назове идиотом. Фер.

Т-72Б3 "За Стаљина"


Други тенк описан у чланку има натпис "Смрт Ајдару"

Т-72Б3 на вежби у Чеченији



Нови критеријум за рангирање руских губернатора

Руски губернатори су рангирани на основу различитих индикатора социо-економског прогреса. Последњи индикатор је број активних спортских клубова у њиховој области. Руско министарство спорта хоће да повећа удео спортски активних Руса - са садашњих 22,5% на 40% у 2020. години.

Најлепше руске цркве


Огромна галерија, а опет некомплетна!
Где је Кижи, на пример?


Џ. Хоук / Fort Russ / Ћирилизовано / СРБИН.ИНФО

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!