Преглед руске блогосфере за 14. април

Пуковник Касад: Борбе код Доњецка. 13. април, вече


Има извештаја да су одељења батаљона "Спарта" морала да се после жестоке борбе повуку са обода Пески - о губицима се ништа не каже. Међутим, већи део Пески је под хунтином контролом још од фебруара, тако да је могуће да су се одељења "Спарте" повукла само са истуренијх положаја. Јављено је да је код Доњецког аеродрома заробљен један војник УОС, а ЛНР обавештава о о бројним разменама ватре и да је неколико оклопних возила оштећено, али да су други губици мали. Део Моторолиног батаљона је виђен близу Широкино, што може значити да ће бити новоруског контранапада.

Јурасуми: ОЕБС извештава о тешким борбама

И не само да је ОЕБС известио о тешким борбама у којима се употребљава "забрањено оружје" (нпр. тешка артиљерија која би требало да је повучена) и да је избројао 1000 дејстава минобацача и артиљеријског оруђа, већ је упро прстом на "Десни сектор" као на страну одговорну за покретање ових борби. Јединице ДНР су обуставиле обуку због могућег наставка борби великих размера.

ДНР саопштава да је оборена једна ракета кратког домета "Точка-У"

Према ратном дописнику Дмитрију Котеноку, ракета је испаљена код Краматорска, али није пала на Доњецк јер је оборена изнад града, а о каквом се систему противваздушне одбране ради - не зна се. Експлозија бојеве главе ракете је проузроковала веллики прасак који се у Доњецку чуо у Васкршњој ноћи.

Зашто се Донбас отресао Стрелкова

Аутор тврди да Игор Стрелков (Гиркин) никад није успео да стекне лојалност и подршку народа Донбаса, углавном због својих политичких погледа и идеја из 19. века. Како каже аутор, Александар Чаленко, он је стара монархистичка школа што сматра да је Октобарска револуција уништила Русију какву он и данас воли - Русију традиционалну, монархистичку, царистичку, конзервативну. Али такав је поглед потпуно супротан донбаском етосу, етосу совјетског доба индустријализације, стахановштине и петогодишњих планова, у којем носталгија за царским временима једноставно не постоји. Ја бих рекао да ту постоји и додатна политичка димензија за Стрелковљево изгнанство и де факто егзил - он је новоруски Троцки од "светске револуције", у поређењу са много опрезнијим (и компетентнијим) Захарченком, који је више стаљинистички тип.

Јурасуми: Украјински банкарски систем губи ликвидност

Украјинци све брже повлаче своје депозите из банака из два разлога. Прво, треба од нечег живети! И некако платити све веће дажбине. Друго, галопирајућа инфлација значи да никакав облик депозита није више профитабилан. Много је боље уложити новац у нешто трајније. Не зна се колико ће оваква ситуација владати и ко ће пре одапети - становништво које убрзано исцрпљује своја средства за живот или банке које све ђутуре тону у неликвидност.

Увертира


Обама: Аааа! Пчеле убице! Спашавај!
Путин: То су муве...

Реалполитика


Здраво свима. Ја сам Александар Захарченко. Данас ћемо наставити са смањивањем украјинске територије

Шта је Захар рекао


Александар Захарченко је као одговор на интензивирање борби око Доњецка 13. априла издао сопштење у којем каже да кијевска хунта чак ни после годину дана своје "антитерористичке операције" не увиђа да ће рат само убрзати пропаст њене идеологије, да ће Украјину од бандеритизма и фашистичке куге ослободити сам украјински народ, људи којима је доста да махнити политичари држе земљу као таоца.

Естонска војска ће се сломити за 90 минута 


Естонски председником Томасом Илвес жели да НАТО усвоји опсежне мере за одбрану његове земље од "руске претње". Илвеса брине што је НАТО сувише спор - требали би му дани, чак и недеље, да распореди значајне војне снаге, док руска војска преко границе може одговорити на узбуну у року од неколико сати. Штавише, Илвес процењује да би руској војсци на естонски Балтик да изађе требало само неких 90 минута - отприлике толико би руској маршевској колони требало да пређе ту раздаљину. Може бити, али је вероватније да је Илвес забринут због могуће побуне и протеста, и неспремности сопствених грађана да се боре за Еутопију којој се Естонија придружила. Но, треба човека разумети, са привредом безизгледном и у хаосу, зашто не пробати како пролази "окупимо се око заставе".

Скинута забрана са продаје С-300 Ирану

Председник Путин је укинуо забрану продаје система противваздушне одбране С-300 Ирану, забране која је наметнута као резултат Резолуције СБУН којом се забрањује продаја оружја тој земљи. Укидање забране је било мотивисано оквирним споразумом о нуклеарном програму Ирана. Међутим, блогер "бмпд" тврди да је мало вероватно да ће Русија ускоро испоручити ово оружје. Пре ће бити да је то гест с циљем одвраћања САД од снабдевања оружјем Украјине.

Јел' треба "Саксон"?


Никад краја украјинској "Саксон" саги. Нешто од тих возила је опремљено украјинским оружјем, али је украјинска фирма "ВТ група" истовремено један број "Саксона" ставила на продају. И ово није нов оглас - исти блог га је већ објављивао. До сада нико није објаснио зашто ова возила оглашавају и рекламирају, чак их је и Порошенко хвалио - као доказ да Запад подржава Украјину. Какогод. Ако нисте заинтересовани за ово нестабилно и претешко ђубре неспособно да савлада иоле тежи терен, шта кажете на друге производе које "ВТ група" има на лагеру? Што се мене тиче, ја сам у забезеку одкуд сва та возила. Страна возила. За чију куповину требају девизе. Да ли Украјинске оружане снаге купују такве ствари само да би предузимљиви официри могли да их продају?


СДЕЛАНО У НАС: "Сочи 2014" остварио двоструко већи приход од планираног


Рачуноводствено веће Руске Федерације је израчунало и трошкове и приход Зимских олимпијских игара у Сочију 2014. Укупни трошкови Олимпијаде су 325 милијарди рубаља, приход 85 милијарди. Приход два пута већи од планираног.

СДЕЛАНО У НАС: Ни један једини пројекат "Росатома" није стопиран због санкција


И не само да је садашњи "Росатомов" портфолио поруџбина тежак 100 милијарди долара, већ је у 2914-ој порастао за 30 милијарди долара. "Росатом" посебно има успеха у Азији, где су Малезија, Тајланд и Индонезија заинтересовани за развој своје нуклеарне енергетике.

СДЕЛАНО У НАС: "Роскосмос" завршио испитивања  Д-33 сателита "Метеор-3М" 


"Метеор-3М" је метереолошки сателит с капацитетима за еколошки мониторинг.

Разарачи из "Пројекта 956" у Ратној морнарици Руске Федерације


Само три оваква разарача су у активној служби, плус два у резерви. Некада велика класа бродова (за совјетску ратну морнарицу их је изграђено 17) брзо се осула због тешкоћа у одржавању парних турбина и котлова. Међутим, када треба пројектовати руску поморску силу на светским океанима, класа бродова "Савремени" и "Удалој" и даље сноси највећи терет, а тако ће бити све док не буду замењени новим класама фрегата тренутно у изградњи.

Видео Су-35, вежбање ракетирања


Руски падобранци, плутајуће санте и пси


На Марсу ће једног дана цветати и стабла јабуке ( о садашњим истраживањима космоса)


Пуно феноменалних фотографија с темом руског космичког програма

О чудесима руских масмедија

Шта ако украјински медији лажу да руски медији лажу?
Украјински "национално свесни" новинари су забринути што се све више Украјинаца окреће спроћу "Револуције поноса" и свега другог што је донео Мајдан, али уместо да ту промену атрибуирају пропалој политици украјинских поглавника, радије за њу окривљују руске медије, које, по њиховом мишљењу, треба ућуткати војном силом. Ваљда хоће да кажу да би требало бомбардовати руске градове - бога питај с чим.

Трагедија: Бразил отказао заједнички свемирски пројекат са Украјином


Бразилска председница Дилма Русеф је изјавила да њена земља прекида сарадњу са Украјином на ракети-носачу "Циклон-4". Русеф сматра да је пројекат имао мало шанси на успех чак и да је доспео у завршну фазу, јер би се и тада на њему губио огроман новац.

Сочи ноћу (фото галерија)



Џ. Хоук / Fort Russ / Ћирилизовано

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!