Преглед руске блогосфере за 16. април


Јурасуми: "А ако се не слажете ... биће мање" (са реструктурирањем украјинског дуга )

Да скратим причу, Јареско је ... несрећна ... јер западни кредитори очигледно не разумеју украјинску сложену ситуацију и неће да се петљају са реструктурирањем дуга. Зато им она прети ... чиме? Банкротством? Изгледа да је западни поверилац уверен да ће Украјина, са или без реструктурирања, банкротирати. Тачка, крај приче. Чему онда реструктурирање? Само би ослабитило правну позицију Украјине после банкрота, јер би јој имовина у иностранству могла бити заплењена и аукцијски продата да би се повериоци исплатили. Да човек помисли да је једини разлог зашто је ММФ Украјини дао прву траншу кредита то да одложи банкрот Украјине све док она не престане да буде витално неопходна као транзитна држава за руски гас, у нади да ће се до идуће зиме све средити, без обзира какв хаос банкротсво изазвало.

Изузимање изузетности

Руски политички аналитичар Владимир Фадејев сматра да шминку међународног система није толико покварила украјинска криза, колико су то учиниле његове унутрашње промене, које су се већ десиле, али их је тек криза избацила на површину. А то што се дало видети изненадило је многе. Немоћ Сједињених Америчких Држава  да изолују Русију и окупљање других земаља око Русије (пре свега земаља БРИКС-а), указује да су многе државе, вероватно већина света (чак не изузимајући ни Европу), спремне да одбаце модел међународног система изграђен на принципу америчке изузетности. Најодбојнији аспект "изузетности" САД је често интервенисање у унутрашње послове других земаља, до те мере да САД не дају ни пет пара на суверенитет других земаља, иако такве интервенције изазивају стравичан губитак људских живота и подстичу регионалну нестабилност у многим деловима света. Али, по први пут за много година, амерички авантуризам је наишао на снажан одговор - руководство Русије је наглас рекло оно што толики људи у свету већ дуго мисле, што чини изгледнијим да ће Русија имати главну улогу у стварању правила понашања у новом мултиполарном међународном систему.

Русија уздржана код гласања о Јемену

Чудна ствар, потрајаће док се не расветли зашто је Русија у СБУН била уздржана код гласања о резолуцији која подржава интервенцију Саудијске Арабије у Јемену и забрану снабдевања оружјем Хути побуњеника. Има ли ко какву теорију?



(Напомена српског преводиоца: Немам никакву теорију, само да напоменем, да сам од свих руских и проруских медија на енглеском које пратим најпоштенији коментар на ову вест видео код Степске свраке: ZAG! Russia does another “Libya” at the UNSC. "Поштена лопужа" је касније забрљала са објављивањем чланка Има ли Србија будућности? од "Гаспромовог" плаћеника и лажовчине Панарина (који тврди да чак и српски русофили од Руса траже само паре), али то је посебна тема, мора му се признати да је правовремено и на прави начин реаговао на ову грозну вест.)

Варјаг_2007: Украјинци склапају фиктивне бракове са Молдавцима зарад безвизног уласка у ЕУ

Молдавци већ имају безвизни приступ у ЕУ, што значи да постоји уносан посао у увлачењу Украјинаца у фиктивне браковима са Молдавцима како би добили молдавски пасош. Ипак, нема лаког пута за ЕУ - услуга ће вас коштати 2000 долара, па и тада ћете морати да чекате три године да бисте добили молдавски пасош. Чињеница да су људи спремни да кроз све то прођу показује да не очекују да ће Украјина бити ма и близу Европе за те три године ...

Олег Метвејчев: Шенгенске државе не дају визе Украјинцима



Финска је на челу чопора, 3,3 пута више је Украјинцима виза одбила него прошле године, али остатак чопора је полако пристиже. Мислим, будимо реални: да сте Украјинац, да ли би се вратили? Без обзира на званичне изјаве, владе земаља ЕУ одлично знају да је Украјина на самрти, па забринутост због поплаве избеглица која би захватила земље које ионако имају високу стопу незапослености почиње да утиче на њихову политику у многим аспектима.

Руски језик као разлог за отказ

Комбинација тешке економске ситуације и званичног охрабривања да се траже "сепаратисти у души" доводи до правог лова на вештице, у коме чак и говорити руски може бити разлог за отказ. Конобарица из Чернигова је отпуштена зато што је са гостом разговарала на руском, а овај се одмах жалио управи, која је, у страху од "домољубивих Украјинаца", конобарици дала отказ и, приде, осталом особљу понудила да похађају вишемесечни курс украјинског језика.

Кијевска чајка: Летопис привреде у пропадању, 12-ти наставак



Наталија Јареско упозорава (прети?) да је банкрот можда неизбежан, а "ПриватБанк" Коломојског у исто време добија стабилизационе кредите од НБУ. Ова чудна ситуација убрзава смањивање украјинског кредитног рејтинга. Шта више, и поред основне каматне стопе од 30%, НБУ није у стању да савлада инфлацију (што је индикатор да украјинска влада ових дана просто штампа новац), дакле каматна стопа ће остати колика је. Поплава свеже штампаних гривни на тржишту је вероватни разлог зашто су аустријски економисти прогнозирали да ће гривна ускоро имати још једну рунду оштре девалвације. Све то украјинске потрошаче тешко погађа, јер ће се на комуналије убрзо давати и до 9000 гривни, а цене воћа и поврћа су у просеку порасле за 25% само за протекле две недеље. А ако Русија Украјину лиши њеног статуса транзитне земље за гас (што и намерава да уради до 2019.), Украјина ће изгубити још три милијарде долара годишњег прихода.

Варјаг_2007: Љвов због дугова без воде



Немају само грађани проблема са све већим дажбинама. И комунална предузећа користе електричну енергију, и ако, као љвовски Водовод, не плате рачуне, њима се такође сече струја, после чега већи део града остаје без текуће воде. Градски водовод сада испоручује воду камионима цистернама који круже по граду, а грађани морају да их сачекују по улицама, гурају се у редовима и воду у флашама, кантама и чиме год што им је при руци вуку назад у станове. Ствар компликује чињеница да водоводно предузеће не може да плаћа своје рачуне јер грађани не могу да се изборе са рачунима за воду - зачарани круг дуговања и несолвентности.

Мала Хирошима: Сам



Портрет Сергеја Владимировича Куценка, пензионера самца чији је дом разорен у гранатирању августа 2014. године. Он сада живи у склоништу и преживљава једино захваљујући хуманитарној помоћи из Русије.

Без мозга а говори



Пошто је тешко пратити дела читаве данашње украјинске "елите" са вакумом уместо мозга у глави, данас ћемо испоштовати Семенченка и његову недавну епифанију да је Јанукович био савеснији лидер него ово што данас предводи Украјину, крадући као што се никад крало није. Али Семенченко није обзнанио шта би он по том питању учинио, вероватно је само незадовољан што га држе подаље од валова.

Русија спремна да прихвати споменик и посмртне остатке генерала Ватутина



Генерал-пуковник Николај Ватутин је био командант Првог украјинског фронта све док га април 1944. из заседе нису убили украјински националисти из УПА-е - што је далеко најзначајнија војна операција коју је икада предузела Украјинска побуњеничка армија. Сахрањен је на територији Украјинске ССР, где је, у Кијеву, и његов споменик. Међутим, с обзиром на антируске и националистичке склоности актуелних украјинских власти, чувари Ватутиновог споменика страхују да ће његов гроб и споменик сигурно бити уклоњени или оскрнављени, па желе да их пребаце у Русију. Руска Дума је већ гласала за то, а градске власти Вороњежа су спремне да прихвате Ватутинове посмртне остатке, јер је он командовао снагама које су град ослободиле од Вермахта.

Влада РФ  данас почиње са имплементацијом прве фазе Концепције државне породичне политике

Прва фаза обухвата период од 2015. до 2018. , друга од 2019. до 2015 године. Концепт је скуп од 65 мера за повећање наталитета,  које треба да родитељима смање финансијски терет и побољшају животне услове деце рођене у сиромашној породици и сирочади. Концепт је "преживео" смањење буџета изазвано економском кризом, што сугерише да је велики приоритет руске владе.

"Руски хеликоптери" објавили финансијске резултате за 2014. годину



Укупни приход конзорцијума за 2014. годину био је 170 милијарди рубаља, или за 21% више него у 2013. години. У односу на 2013. компанијин профит је удвостручен, достигао је 20,7 милијарди рубаља. Половина производње "Руских хеликоптера" намењена је страном тржишту.

"Севмаш" потписао уговор о одржавању индијског носача "Викрамадитја"



"Викрамадитја" је своју каријеру започео као "Адмирал Горшков", ћетврти, последњи, и знатно побољшани брод класе Кијев. Иако је првобитно био наоружан са противбротским ракетама дугог домета и носио ловце Јак-38 са вертикалним узлетањем и противподморничке хеликоптере, "Севмаш" га је адаптирао за МиГ-29К ловце који ће користити "скакаоницу" на крају летне палубе, али по цену да се тешка ракетна батерија уклони. "Викрамадитја" је најбољи носач авиона од свих који су тренутно у служби индијске ратне морнарице.

СДЕЛАНО У НАС: "Сахалин-1" завршио најдубље бушење на пољу Чајво


"Росњефт"-ова "Орлан" нафтна платформа (на слици горе) је завршила операцију бушења до дубине од 13,5км. Уз "Росњефт" у пројекту учествују и бројне стране фирме, међу којима и "ЕксонМобајл"

Руске јединице за специјалне операције добиле Тигар-СпН


Ова варијанта је развијена имајући у виду посебне потребе спецнац јединица, за које ово није само возило за подршку, већ возило с којим ће улазити у опасне ситуације. Зато су њихови припадници пуни хвале за управљивост возила, комфор и оклопну заштиту бољу у односу на обични "Тигар", као и за то што је ниво заштите "Тигра-СпН" у неким елементима већи него код "БТР-80"

Три нове фотографије фрегате "Адмирал Григорович"



Фрегата тренутно чека на испробавање на балтичком мору, али њена стална база ће бити Севастопољ, где се очекује да стигне у септембру ове године.

Руска Ратна Морнарица усвојила навођени торпедо "Физик"



"Физик" (понекад се назива УГСТ, или универзални самонавођени дубоководни торпедо је термалнни 533мм акустично навођени / жично вођени торпедо који носи бојеву главу од 300кг на до 50км. "Физик" може да нападне и површинске и подморничке циљеве. Замениће електрична "УСЕТ-80" торпеда који су стандардно наорузање руских подморница.

Корпорација "Иркут" промовише своје авионе у Јужној Америци


"Иркут" ће на "ЛААД 2015" сајму оружја у Рио де Жанеиру истаћи погодност својих "Су-30" и "Јак-130" за јужноамеричке услове. Три јужноамеричке земље су изразиле интересовање за Су-30.

Детаљан атлас Руског царства



Москва током помрачења Сунца



Велика фото галерија. А порука: Москва је дивна силало сунце или не.

Москва, 1942.



Још једна фото галерија, али из тешких времена. А порука: Москва је диван град падале бомбе или не.

Бродска мачка: суров љупки створ



Галерија мачака које на бродовима Ратне морнарице РФ служе као "друга посада".



Џ. Хоук / Fort Russ / Ћирилизовано / Магацин / СРБИН.ИНФО

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!