Протест 2500 Украјинаца испред америчке амбасаде у Кијеву и мук медија


Испред америчке амбасаде у Кијеву се 1. априла окупило 2500 демонстраната. Заједнички слоган: "Ми нисмо стока!". О томе се једва нешто нашло у украјинским медијима, у западним - ништа.

И ми каснимо са извештајем о протесту, сазнали смо о догађају касно, јер је о њему тако мало извештавано, али смо успели да пронађемо два корисна извештаја:

VIDEO: “We’re not cattle”: Kiev protesters throw manure at US embassy | offguardian


Америчку амбасаду је на 1. април опколило око две и по хиљаде Украјинаца. Људи су протестовали против постављања странаца у украјинску владу, и интервенција Американаца и Европљана у управљање земљом. Држали су транспаренте са натписом "Ми нисмо стока!" и гласом опонашали животиње.

 Демонстранти су њакали, блејали и јели купус који им је делио организатор протеста. Носили су и двометарску "шаргарепу" са симболима Европске уније. На крају демонстрација, незадовољни Кијевљани су америчку амбасаду гађали сточним изметом.


Напоменимо да је видео снимак протеста уклоњен са украјинских веб-сајтова и да су њихови корисници били блокирани. Локални новинари једва да су покрили овај догађај.

Александар Јовановић - Ћирилизовано: "Русија инсајдер" преноси и цео чланак Anti-US Protests Broke out in Kiev – Anti-US Protests Broke out in Kiev - My Telegraph у којем се сам догађај описује на мање-више исти начин, али додаје и следеће:

 "Украјински масовни медији на челу са Министарством пропаганде игнорисали су такву акцију и информације о протесту блокирали. Чак су и блогери који су покушали да о овоме нешто јаве сместа блокирани, на пример, Максим Карена и Анатолиј Шари, који је вољан да да интервју на ову тему, а каже да му је блог блокиран само два минута пошто је поставио материјал.

Комплетна блокада, и насилна и информативна, очигледна је, као и то да је америчка амбасада у Кијеву много боље чувана од других владиних зграда, јер је Амбасада САД у Украјини главна институција моћи."

Чланак "Русија инсајдера" сам видео пар сати пошто је објављен. Нисам га узео у превод углавном из истог разлога с којег протекле недеље мање преводим (јер припремамо нешто ново, што тражи времена, наравно), али и зато што сам био сигуран да ће ова вест убрзо преплавити руске медије на српском и оне праве српске сајтове, по дефиницији русофилске. Ништа. И ништа о колегама који такође покушавају да сами нешто направе. Али чињеница да су Руси о овоме ћутали ме и даље збуњује. Можда нису хтели да америчке и украјинске "партнере" додатно доводе у непријатну ситуацију, можда су сматрали да и ови људи траже исто или слично ономе што и чувена мајданитска несретница - чипканих гаћица, али... Не знам, али знам да је чињеница да је овакав протест, поред свог репресивног апарата укропа, захтевао и физичку храброст учесника. Свака им част.


 Извор: Russia insider
 За Ћирилизовано и Магацин - национални портал: Александар Јовановић

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!