Нова америчка информатичка стратегија - офанзивна

© AP Photo/ Yves Logghe

Вашингтон (Спутњик) Амерички секретар одбране Ештон Картер је у говору на Универзитету Станфорд рекао да ће нова америчка информатичка стратегија, скупа са одбрамбеним и снагама одвраћања, Обами обезбедити опцију покретања информатичких напада против државних и недржавних актера.

"Наш трећи задатак је да обезбедимо офанзивне информатичке опције, тако да се њима, ако нареди председник (Обама), могу повећати могућности наших других система", рекао је Картер у четвртак.

Прва два задатка информатичке стратегије Пентагона су заштита америчких мрежа и оружја од хакера, и одбрана државе од информатичких напада из иностранства, објаснио је Картер.

"Ми помажемо у одбрани државе од информатичких напада из иностранства, посебно ако су њима угрожени животи, прете уништавањем имовине или могу имати значајне спољнополитичке и економске последице", додао је Картер, и упозорио да непријатељи Сједињених Америчких Држава треба да знају да преферирање одвраћања не умањује решеност САД да употребе информатичка средства, ако је то неопходно.

Директор америчке Националне обавештајне службе Џејмс Клапер је фебруара ове године рекао да Русија, Кина, Иран и Северна Кореја представљају главну претњу америчкој информатичкој безбедности.

Онлајн криминалне активности САД по грубој процени коштају око 100 милијарди долара годишње, више него било коју другу земљу - наводи се у извештају Центра за стратегијска и међународна истраживања из 2014. године.

Напомена преводиоца: Због горњег, поплаву вести о руским информатичким нападима, као што је била она о насртају на, ни мање ни више, него Пентагон, и кинеским, севернокорејским, иранским... хакерским насртајима на САД, не би требало, као што бива (а види се по коментарима), примати славодобитно, већ просто примити к знању да војни комплекс опет припрема америчког пореског обвезника на "драње", ако не и на нешто горе. Два текста на које линкови испод упућују нису нажалост привукла много пажње, али се надам да сад хоће - јер заиста се треба припремати, и за рачунаром ће бити све горе и - опасније.

Ћирилизовано: Сједињене Америчке Државе појачавају напад на Северну Кореју

Ћирилизовано: Аутернет: Информациони рат новог облика

Извор: Спутњик
Превео и приредио: Александар Јовановић


Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!