Наслови

Шта мислите, да ли ова два наслова доле говоре о истој ствари?



Јањић: САД преузимају контролну палицу у региону

 

БЕОГРАД - Сједињене државе преузеле су "командну палицу" у региону, оцењује политички аналитичар Душан Јањић, поводом порука које последњих месеци стижу Србији из светских политичких и финансијских центара.

Разлог томе је, сматра Јањић, економска криза и експанзија Русије преко Украјине у енергетски сектор Европе, те чињеница да се ЕУ окренула сама себи и није бринула о Балкану.
Јањић је за Танјугу рекао и да је уверен да ће САД тек постати "играч" у региону, те да ће стати иза пројекта ЕУ и НАТО, и сигурно бити активније у дипломатској и медијској сфери, као и у подршци цивилном друштву.

Према његовим речима, Европска унија није својом политиком била способна да одговори на изазове велике економске и социјалне кризе, понашала се као "удружење малих и средњих акционара" и није бринула о Балкану.

Танјуг (Срђан Илић)

"ЕУ је своју шансу да буде атрактивна, да привуче Балкан, и да подстиче и контролише Србију, Косово и друге на путу ка ЕУ пропустила и окренула се сама себи", рекао је Јањић, додајући да ЕУ питање интеграција, али и Бриселског споразума "држи на хладној плотни", те да се зато нико у Бриселу није претерано узбудио ни због прошлогодишње паузе у дијалогу Београда и Приштине.

Јањић сматра да Америка и ЕУ желе да једног дана Србија уђе у Европу и НАТО да би "завршили свој посао", док Русији Србија не треба као место инвестиција, већ као одличан полигон за одмеравање односа са западом и трговину.

Јер, Русија држи кључ за Косово и кад призна независност та прича ће се завршити, сматра Јањић, и додаје да ће то Русија урадити кад буде хтела да учини услугу Америци.

"Докле год Русија неће да учини ту услугу, јер није довољно 'исплаћена', наравно да ће у Србији бити ових што не дају Косово, односно један дан не дају, а један дан дају", рекао је Јањић.

Он је казао да, кад је у питању Балкан, још не постоји један глас ЕУ и Америке, као што је то случај кад је реч о Русији и Украјини, о чему се исто изјашњавају и Вашингтон и Берлин.

"Још нема тог једног гласа о Балкану, јер је регион на периферији интереса, али тај глас ће се брзо успоставити. Неће се у изворном смислу појавити само Америка, она ће стати иза пројекта ЕУ, иза НАТО, и сигурно да ће бити нешто активнија у смислу дипломатске и медијске подршке, коју је потпуно запустила, као и подршке цивилном друштву", рекао је Јањић.

Према његовим речима, велики део цивилног друштва, невладиних организација и политичких партија у Србији, како каже, финансирају се искључиво из Москве, а део крајње деснице из Чешке и Француске, и "тај дисбаланс, да се новац налази код оних који не желе у ЕУ, а при том је реч о земљама које су чланице ЕУ, осим Русије, неће се више толерисати".
"Америка ће тек постати играч и то ће се видети", рекао је Јањић.

Према његовим речима, Србија је сада доведена у ситуацију која је за њу, изгледа, најтежа - да сами водимо своју политику.

Јањић је казао да сам премијер Србије има политичку и моралну подршку, али не и довољну финансијску подршку европских земаља и међународних финансијских институција, и то зато што не верују "политичкој елити" која је уз њега, те ће зато, према његовом мишљењу, кључни моменат бити реконструкција владе и питање ко ће у њој остати.

После тога ћемо, каже, видети да ли долази јака, организована финансијска подршка реформама или Србија клизи ка санкцијама Европске уније и САД.

Јањић, наиме, сматра да се Србији неће веровати ако СПС остане коалициони партнер:
"Ако Ивица Дачић остане у влади, верујте, нико неће подржавати ову земљу више. Он је озбиљан играч са озбиљним утицајем и то је кључ. Све тезе како се председник и премијер свађају, како ће СНС да се распадне, све је то мање важно и мање утемељено у реалним политичким процесима, него моћ која се крије иза СПС", рекао је Јањић.

То ће, како је рекао, бити мерило да ли је Вучић од владе направио Бајерн, како је најављивао, те да ли се може рачунати на озбиљну, конкеретну подршку ММФ и Светске банке.

Бивши шеф ЦИА купује ТВ Б92 и Прву?

Дејвид Петреус, опасан бизнисмен
Амерички инвестициони фонд „ККР група“, којим руководи Дејвид Петреус, бивши директор америчке обавештајне агенције ЦИА, планира да купи и две телевизије у Србији с националном фреквенцијом, Б92 у Прву, објавио је „Информер“.

Лист наводи и да „ККР група“, која је већ власник највећег кабловског оператера СББ и „Гранд продукције“, планира да прошири медијску империју у Србији, куповином ове две телевизије.
Представници „Јунајтед групе“, ћерке фирме ККР, која поред СББ и „Гранда“ поседује и бројне спортске канале, тајно преговарају с грчком „Атена групом“ о преузимању две телевизије у Београду, наводи „Информер“. Према изворима овог листа, у игри су десетине милиона евра, али договор још није постигнут.

„Јунајтед група“ у Србији већ поседује СББ, Тотал ТВ, Гранд продукцију и телевизију, Спорт клуб, 8 канала, Н1, Синеманију и ТВ Ултра, подсећа „Информер“.


Приредио за Ћирилизовано и Магацин: Александар Јовановић

 


 

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!