Извините, али Европска унија је затворена


За сав тај народ што је у Кијеву подржавао револуцију зарад уласка Украјине у Европску унију - лоша вест: европски комесар за суседску политику и преговоре о придруживању, Јоханес Хан, ставио је тачку на годину и по еуромајданске пропаганде.

"У следећих десет година неће бити проширења ЕУ",  рекао је он на Трећем Источном форуму у Берлину.

"Морамо деловати сврсисходно, да свако разуме да је нова чланица ЕУ драгоценаост, а не предмет додатне финансијске подршке", саопштио је Хан.

И то је то.

Биће после 2025. године, можда никада.

На крају крајева, европски политичари су и поред свег свог цинизма, лицемерја и равнодушности према суровости -веома практични, када морају да буду.

Европски политичари не би да троше још евра. Подршка Грчкој већ им је однела пуно новца, и биће га потребно много више, тако да за Украјину нема ништа, нити ће икад бити.

Једно је потписати "Економску асоцијацију", а у ствари отварање украјинског тржишта за европску робу и стварање повољних трговинских услова за земље ЕУ, а сасвим друга ствар преузети одговорност за бушну и трулу лађу украјинског режима, нешто што се распада по свим шавовима.

Не, у Европи за то нема спремности.

Домољуби "набријани" револуцијом, са развијеним заставама и пуни наде у брзу и бесплатну еуропску безбрижност, су били упозорени.

Речено им је да трговинске олакшице за ЕУ и војне бенефиције за САД немају никакве везе са интересима Украјине, да су штетне.

Домољуби су били упозорени да су утувљене им пароле замка, свесна обмана.

Али то нико није слушао.

Људи у стању хистеричне агресивности једва и себе чују, о здравом разуму да не говоримо.

И тако - у име "Украјине у Европској унији" свргнута је влада, уништен легитимитет садашње, изгубљене су области, убијало и убија се, хапси и прогања на хиљаде људи, привреда је уништена, варварско насиље озакоњено.

Али то Украјину неће увести у Европску унију.

Домољуби сада могу да се теше само с једном ствари.

Када је комесар Хан рекао да је прихватање нових земаља у ЕУ "немогуће", ипак је додао:

"Међутим, то не значи да ЕУ не преговара."

Или, у преводу, европска врата јесу затворена, али се преговара иза затворених врата.

Што може да траје до у недоглед.


Аутор: Олег Царев
На енглески превела: Кристина Рус
Извор: Fort Russ
За Ћирилизовано, Магацин, ЕВРОАЗИЈА.ИНФО и СРБИН.ИНФО превео: Александар Јовановић

Коментари