Направљен каталог за (рас)продају државне имовине Украјине

© Sputnik. Mikhail Voskressensky
Украјинска влада је усвојила списак добара за приватизацију у 2015.години.  Листа обухвата 285 добара, међу њима 30 рудника угља, укључујући Засјадко рудник у Доњецку.

Француска је спремна да учествује у украјинској приватизацији, у среду је у Паризу, после састанка са својим француским колегом Мануелом Валсом, саопштио премијер Украјине Арсениј Јацењук.

"Украјини су потребни инвеститори", рекао је Јацењук, како је пренела његова новинска агенције. Према Јацењуковим речима, Француска ће послати експерте на места где су добра на продају, "тако да ће кампања украјинске приватизације бити поштена и транспарентна".

Украјински медији су у среду пренели да је украјинска влада усвојила списак државне имовине за приватизацију у 2015. Листа обухвата 285 добара, међу њима и тридесет рудника угља, укључујући и рудник Засјадко у Доњецку, један од највећих у Украјини. Кабинет министара такође намерава да приватизује неколико морских лука и предузећа чија је приватизација  до сада била забрањена.

Састанак између Валса и Јацењука отвара врата сарадњи у борби против корупције. "Француска влада је јасно показала да је спремна да сарађује са украјинским судством у истрази незаконито стечене имовине украјинских функционера у Француској", рекао је Јацењук.

Валс и Јацењук су договорили посету француског министра економије и министра пољопривреде Украјини. Према украјинском премијеру, инвестиције у енергетици и производњи хране су два главна елемента економске сарадње између Француске и Украјине.

Француска ће на јесен бити домаћин конференције о потенцијалу за инвестирање у Украјини. Француски председник Оланд и украјински премијер су о овоме постигли договор у среду. Украјина се труди да овакве конференције организује и у САД и Немачкој.

Корисни линкови:
 "Стране инвестиције" и друге приче за лаку ноћ |
Доњецка Народна Република национализује украјинска државна предузећа |

Изворnи текст: Ukraine: Paris prêt à participer à la privatisation des biens publics / Sputnik France - Actualités - Prises de Position - Radio
Превод на енглески: Том Винтер
Извор: Fort Russ
За Ћирилизовано, Магацин и СРБИН.ИНФО превео: Александар Јовановић

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!