"Весник Кавказа": Контрола над старинама легитимизује власт


Терористичка организација Исламска држава је прошле недеље окупирала сиријски град Палмиру. "Ово је колевка терористичке организације и било да Палмира буде оштећена или порушена то ће бити ратни злочин и огроман губитак за човечанство", рекла је генерални директор УНЕСКО-а Ирина Бокова.

Шахмардан Амиров, главни истраживач на Институту за археологију Руске академије наука, цитирајући француског археолога и оријенталисту Андре Пароа, каже да сваки човек на кугли земаљској има две отаџбине: једна је земља у којој се родио, друга је Сирија. "Допринос Сирије светској култури је толико значајан јер је читава светска цивилизација заснована на достигнућима оствареним у Сирији - у Месопотамији, да будемо прецизнији.

Палмира има споменике из периода од 1. до 3. века, када су је Римљани уништили. Али је увек било оазе Палмира. Читава људска историја током протеклих десет хиљада година рефлектује се у културним слојевима тога места. Они су сада углавном музејски експонати, каже археолог.

Према његовим речима, све главне светске археолошке мисије су радиле у Сирији, тако и руска археолошка мисија: "У области Ел-Хасика је радило око 25 страних експедиција. Све археолошке мисије које су радиле у Гезеру, посебно у области Ел-Хасика, предале су своје налазе музеју града Деир ез-Зор. То је био предиван музеј. Kако су Деир ез-Зор заузели мрачњаци, претпостављам да од блага прикупљаног последњих тридесет година ништа није преостало.

За нас је то благо било од непроцењиве културне вредности и значаја. За друге је материјално. Сваки антички предмет има велику материјалну вредност. Могу само да нагађам где ће ти предмети, па и они које је пронашла наша експедиција у области Тел-Хазна, сада завршити и чије колекције красити."

Шахмардан Амиров сматра да је пажња коју читаво цивилизовано човечанство сада обраћа археолошкој науци у вези са политиком: "Контрола над старинама легитимизује власт, даје право да се живи на том тлу и у будућности. Док је сукцесија такве ситуације легална. Уништавање и губитак баштине у Сирији је катастрофа за цело човечанство. Хоће ли само човечанство бити легитимно ако изгубимо те корене?"


Извор: Весник Кавказа
Превод: Ћирилизовано за СРБИН.ИНФО

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!