Јармулка новинарство (ажурирано)

Александар Јовановић: Српски медији о протесту етиопских Јевреја извештавају као да се ради о обичном "проблему дискриминације и интеграције у израелско друштво". Али, то је новинарство с јармулком. Јер, према једном старом извештају Форбса, гласила које се никако не би могло назвати антисемитским,

 "У Израелу живи неких 130,000 Етиопљана, већином Јевреја. Њихова заједница има већу стопу сиромаштва и незапослености у односу на остало јеврејско становништво. Прошле деценије је стопа наталитета етиопских Израелаца опала за најмање 20 одсто. Њихови заступници сада тврде да је пад наталитета резултат наметнуте контроле рађања етиопским имигранткињама."

Или, када на разумљив језик преведемо наслов "Israel Forcibly Injected African Immigrants with Birth Control, Report Claims", значи да је

 Израел присилно стерилисао имигранткиње из Африке.

Чија је то пракса? И да ли би се доњи текстови могли сврстати у нацистичку/ционистичку пропаганду? Новинари "друге Србије" су се до скора китили разним "тренинзима", поштовањем "међународних медијских стандарда" и припадништвом белосветским НВО, али изгледа да су сада на реду јармулке.

А што се тиче другог чланка, односа Израела према Палестини и Палестинцима ... за сада је довољна илустрација:



Demonstracije, pokušaj destabilizacije

U Tel Avivu su sinoć održani protesti etiopske jevrejske zajednice sa ciljem skretanja pažnje na položaj ove zajednice u Izraelu.

Tokom skupa demonstranti su počeli nasilno da se ponašaju, da ugrožavaju bezbednost građana i imovinu, pa je policija intervenisala upotrebom sredstava i metoda za obuzdavanje nereda.

Na demonstracijama su viđene i ličnosti sa izraelske levičarske političke scene, a demonstracije su podsećale na američke proteste u Baltimoru. Jedan demonstrant je izjavio: “Bibi nije trebalo da dozvoliš da Baltimor dođe u Izrael,” misleći na premijera Netanjahua.

Sinoćnjem protestu pridružili se takođe i drugi Izraelci, društveni aktivsti, uzvikujući: “Nasilnom policajcu je mesto u zatvoru” i “Zahtevamo ista prava”. Dok su marširali kroz grad neki su držali ruke prekrštene iznad glava kao da imaju lisice. Cion Koen, izraelski učesnik, rekao je za AFP da su Etiopljani “sto posto u pravu” što protestuju. “To je rasistička zemlja i mi ih ne prihvatamo,” rekao je on.

Pre dva dana demonstranti su izazvali i manje nerede u Jerusalimu kada su kršeći pravila o održavanju javnog skupa krenuli prema rezidenciji premijera Izraela.

Netanijahu će se danas sastati sa predstavnicima etiopske jevrejske zajednice sa ciljem smirivanja tenzija i rešavanja problema. Ministar ekonomije Naftali Benet se sastao s demonstrantima na mestu sukoba i ocenio da se izraelsko društvo mora suočiti sa problemom.

(JPost/Tanjug/Agencije)
Извор: Demonstracije, pokušaj destabilizacije | Israel News

Француска продаје Израел – баш као што је напустила Чехословачку 1938. године

(Фото: Ројтерс / Ронен Звулун)

Као што је Француска издала Чехословачку нацистима, сада она жели да напусти територију Израела и препусти га Хамасу, Исламским џихадистима и Исламској држави.

Француски министар спољних послова Лоран Фабиус намерава да предложи резолуцију у Савету безбедности УН која би представљала оквир за преговоре за решавање израелско-палестинског конфликта. Тај оквир ће обухватити линије из 1967. године као основу за преговоре о граници између Израела и будуће палестинске државе.

Другим речима, Фабиус, као и његов претпостављени, председник Франсоа Оланд, желе да Израел да напусти територију Јудеје и Самарије и окрену се Палестинцима. Чини се, поред чињенице да контрола ове територије представља велики значај за безбедност Израела од стране демократски изабране израелске владе, да је од мале важности за француску владу и председника.

Они нису преокупирани покушајима да пронађу решење за бескрајно клање које се дешава у Сирији, Ираку, Либији или Јемену. Њихов изговор је да они не знају како да се носе са овим проблемима.

Али што се тиче израелско-палестинског сукоба, они тврде да тачно знају шта је решење и немају грижу савести о покушају да наметну своје решење Израелу. „Неопходно је да се крене напред и пронађе решење за овај проблем“, најављује Фабиус бомбастично.

4136830333

Пре седамдесет и седам година у Минхену, француски премијер Едуар Даладје осећао се једнако уверен да је знао решење за немачко-чехословачку кризу у то време. Он је тада саопштио несрећном премијеру Чехословачке, Едварду Бенешу, да Судетска област, која је демократски изабрала владу Чехословачке и која је била од суштинског значаја за одбрану те земље, да је треба предати Хитлеру и Немачкој.

Његов став подржао је француски министар иностраних послова Жорж Боне. Имали су потпуну сагласност са Невилом Чемберленом и његовим министром спољних послова, Викинтом Халифаксом. Остатак трагичне приче је добро познат. Поставља се питање да ли Оланд и Фабиус схватају да су газе стопама Даладјеа и Бонета?

Они у својим настојањима нису усамљени. Њима подршку дају бриселске бирократе које недвосмислено лобирају код чланица ЕУ, шта више и саме Чешка и Словачка сагласне су са Фабиусовим предлогом, заборављајући притом на горко искуство из своје прошлости.

Као Чемберлен и Даладје, који су инсистирали да имају најбоље интересе за Чехословачку, у срцу, Оланд и Фабиус тврде исто за Израел. Изгледа да они знају боље од народа Израела шта је добро за њих.

Оланд и Фабиус су толико сигурни у себе они упорно тврде да је Израел оставио Јудеју и Самарију, то би био крај израелско-палестинског сукоба. Даље тужбе против Израела би изнео Хамас, Исламски џихад, и бројне друге терористичке организација које тврде да представљају Палестинце.

(Фото: АФП)

 Председник Махмуд Абас, кога Оланд и Фабиус вероватно виде као палестинског преговарача, вероватно ће бити оборен кад више не буде могао зависити од Израелске одбрамбених снаге за подршку у тој области. А вакуум остављен приликом једног израелског повлачења највероватније бити преузео Хамас, или можда чак и борци Исламске државе, који сматрају да је део то Исламског Калифата у конституисању и који имају за циљ да се прошире даље на територију државе Израел.

Који би био славни крај израелско-палестинског сукоба, према Оланду и Фабиусу? Сав пакао ће се ослободити и тада ће Оланд и Фабиус вероватно признати да нису имали решења за овај конфликт. Али, штета ће бити свакако учињена.

Пре позива Израелу да се повуче на линију примирја и разграничења између Израелских одбрамбених снага и Јорданске армије успостављену 1949. године, коју су прекршили Јорданци 1967. године, Оланд и Фабиус би требало још једном да поразмисле пре но што пођу стопама Даладјеа и Бонета.

Ажурирано: Izrael priznao grešku: Sami sebi smo otvorili ranu | Vestinet.rs

Извор: Haaretz
Превео: Александар М. Гајић
Извор:  Француска продаје Израел – баш као што је напустила Чехословачку 1938. године | ВОЈВОЂАНСКЕ НОВИНЕ


Приредио: А. Јовановић

 

 

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!