Кијевска хунта пакује кофере

Бегство. Кратка реч и опис стања у ком се налази елита Украјине. Страни саветници напуштају хунтину владу, бизнисмени извлаче новац.

Пре неколико сати, искрена душа Јанике Мерило није више могла да поднесе сав јад Украјине и естонска цурица напусти дужност министра привреде. А њен случај није први ове врсте. Пре тога су оставке поднели укроамериканац Александер Боровик и Грузијац Џаба Ебаноидзе. Чак је и птица јастреб Џон Мекејн имала довољно мозга да одбије сарадњу са Порошенковим режимом.

Дијагнозу није тешко поставити: цурење у унутрашњости украјинског брода је достигло критичан ниво и проглашена је узбуна, и сигнали бола шире се преко свих канала. И јасно, сигурност ће први потражити изузетно интелигентни, али малкице гадни сиви глодари.

На стране држављане на месту министара и саветника један део украјинског друштва је у почетку гледао оптимистично: најзад ће се остварити тај дуго снивани еуропски сан. Па и ти "Викинзи", што приспеше на бушни али неовисни "Титаник", с почетка су веровали у своју мисију - да предводе народе дуж прибалтичко-грузијског пута у цивилизован свет.

Авај, пусти снови се изјаловише. Брзо је постало јасно да се грузијски експорт на челу Министарства здравља ништа не разуме у здравствену заштиту, а да "хот" Естонка више ради на еротским "селфијима" него на привреди.

Али су и званице убрзо схватиле да имају улоге статиста, да су ту само да буду злоупотребљене, да се од Ујка Сема извуче још један кредит - тобоже због сервисирања дуга, а уствари, за благоутробје господара.

Јесу домаћини све испланирали да од гостију жтрвених јараца остану само кожа и кости, али су најпаметнији странци то схватили и почели да пакују кофере.

Тутањ страних саветника ипак се не може сматрати дезертерством - Запад је дигао руке од Украјине и тиме хунтиним помагачима дао зелено светло да напусте положаје. По свему судећи, Украјина је спремна за банкрот - саветници из сектора привреде беже са својих положаја, а нико неће да се на њему кола сломе.

Паралелно са променама у влади, мрда се и капитал. На пример, бивши доњецки олигарх Ринат Ахметов је одлучио да на територији ДНР и ЛНР обустави рад својих бензинских пумпи "Паралел" и супермаркета "Брусничка".

Рекао бих да је Ринат Леонидович за такав корак имао доброг разлога. Изгледа да је потпуно и коначно одвајање Донбаса од Украјине већ готова ствар (без обзира на шарене лаже о аутономији), па је за таквог богаташа јефтиније и лакше да жртвује своју донбаску имовину него да му пришију да је спонзор "побуњеника".

Како било да било, најмудрије главице из украјинске политике и бизниса схватају да је распад државе неизбежан, па грабе места у чамцима за спасавање. Јесте, неки ће морати да се одрекну нешто имовине, али мала је то цена коју треба да плате. И нек путују. Што кажу на Истоку: "Хвала Богу, узео је само паре."

Користан линк: Ћирилизовано: Упознајте Јанику Мерило, новог украјинског министра за привлачење инвестиција

Аутор: Александар Дмитријевски
Изворни текст: Хунта приступила к эвакуации | Сегодня.ру
Превела на енглески: Кристина Рус
Извор: Fort Russ
За Ћирилизовано, Магацин, ЕВРОАЗИЈА.ИНФО и СРБИН.ИНФО превео:  
Александар Јовановић

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!