Novorossia Today: Нуланд у Москви на разговору о спровођењу Минског споразума


Помоћник америчког државног секретара за европска и евроазијска питања Викторија Нуланд ће 17. и 18. маја бити у посети Москви, где ће  са руским представницима разговарати о спровођењу Минског споразума, каже се у суботњем саопштењу америчког Стејт департмента.

Очекује се да ће се Нуланд - пошто је 14. и 15. маја била у Кијеву, и после састанака америчког државног секретара Џона Керија у Сочију - срести са високим званичницима руске владе како би разговарали о наредним корацима у циљу имплементације Минског споразума.

Она ће са руским званичницима разговарати и о билатералним питањима, и састати се са представницима цивилног друштва, каже амерички Стејт департмент.

Раније ове недеље, Нуланд је била у Кијеву, где је имала сусрете са украјинским премијером Арсенијем Јацењуком и председником Петром Порошенком. "Координација нашег деловања са Сједињеним Америчким Државама је од виталног значаја", рекао је Порошенко после разговора.

Нуланд је после посете Кијеву рекла да је Вашингтон спреман да повећа своје учешће у обезбеђивању спровођења Минског споразума, заједно са ЕУ и "Нормандијском четворком". Заменик министра иностраних послова Русије Сергеј Рјабков је за ТАСС рекао да САД показују интересовање не само за формат "Нормандијска четворка", већ и за контакт групу за Украјину. Међутим, руско Министарства спољних послова у томе не види смисла.

Предстојећа посета ће бити други пут ове недеље да високи амерички дипломата долази у Русију. Амерички државни секретар Џон Кери је 12. маја у Сочију разговарао са највишим дипломатом Русије, Сергејем Лавровим, а касније га  је примио руски председник Владимир Путин. "Две стране су размениле мишљења о готово свим кључним питањима данашње међународне агенде", рекао је после разговора саветник руског председника Јуриј Ушаков. "Наравно, украјинско питање је међу најважнијима на дневном реду", истакао је Ушаков.


ВАЖНО: Викторија Нуланд у Кијеву из игре изводи Порошенка и Јацењука и уводи "опозицију"

Извор: Nuland to discuss implementation of Minsk accords in Moscow | Novorossia Today
За Ћирилизовано, Магацин и СРБИН.ИНФО превео: Александар Јовановић

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!