"Wild Russia - Forest" / "Дивља Русија - шума", документарни ХД видео "Нешенел џиографик ченел"-а


Србин.инфо: Да, дословно преведен, наслов ове бриљантне продукције је помало двосмислен, можда би бољи био "Дивљина Русије - шуме", али "Нешенел џиографик ченел" и сличне медијске куће имају и друге функције осим образовне. Но, то је друга прича, уживајте у лепотама руске дивљине и блиставом споју документарног филма, видеа, телевизије и интернета, и немојте допустити да вас у томе спречи недостатак превода на српски језик - довољан је језик медија, језик покретних слика, којим мајсторски говоре творци ове серије.

А шта сами о њој кажу и како је представљају прочитајте доле. Ми вам представљамо епизоду "Дивља Русија - шуме".

ОПИС

Крените у путовање „Дивљом Русијом" и откријте земљу ватре и леда, белих медведа и тигрова.

Простирући се кроз 11 временских зона и два континента од Европе до Тихог океана, и изван два величанствена града Москве и Санкт Петербурга, ова огромна земља поседује читаво богатство нетакнуте природне дивљине.

Кроз доступ без преседана, приказујемо спектакл „Дивље Русије". Од истока до запада, преко планина, вулкана, пустиња, језера и арктичког леда, ова задивљујућа серија у шест епизода користи се невероватном синематографијом како би описала заслепљујућа чуда ове огромне државе.


СИБИР

Садржавајући око 10 посто површине суше целог света, Сибир је познат као брутално хладно место. Ипак, то је дом разноврсних станишта и животињских врста - укључујући јелене, камиле, газеле и необичног сибирског саламандера, који уме да проведе године заробљен у леду температуре -40°Ц и упркос томе преживи. Истраживање од замрзнутог севера до јужних степа, ово је прави Сибир.

КАМЧАТКА

Земља ватре и леда, вулканско полуострво Камчатка налази се на далеком истоку Русије. Копно се стално мења под утицајем ерупција и клизишта, тако да је овај удаљени део земље опасан, али и веома плодан. Улазећи право у магични предео, овај задивљујући филм прати узвинуте златне орлове, ждеравце, младе црвене лисице и месне мрке медведе склоне купању у врућим, природним изворима.

АРКТИК

Руски Арктик је један од најекстремнијих предела на свету, и упркос томе је уточиште белих медведа, леминга, арктичких лисица и моржева. Крајем августа, масивни биволи скупљају се како би се такмичили у име освајања звања доминантног мужјака. Сваки од њих може да тежи 400 килограма и да се залеће брзином од 40 километара на сат; удар главом о главу може се чути са више од једног километра раздаљине.

ВЕЛИКА ВОДОДЕЛНИЦА

Од високих снежних врхова до врућих пустиња, Кавказ је више од обичног планинског ланца. Станишта попут шума, алпских пољана и пустих долина соли, као и остатак Русије, садрже заслепљујућу разноврсност животињског света. Дом дивљих свиња, евроазијског риса, дугоухих јежева, дивљих коза, ретког европског бизона и бизарних стаклених гуштера, ова област још је један драгуљ у круни руске дивљине.

ТАЈНОВИТА ШУМА

Док азијски црни медведи висе са дрвећа и веверица које траже храну, примећени јелен сика путује до обале како би својој дијети допринео и морске алге. Присуство јелена на овом отвореном простору привлачи велику грабљивицу области, сибирског тигра. Међутим, највећа мачка на свету и сама има свог опасног непријатеља: ловокрадице и уништавање станишта стална су опасност тигровима руског Приморског краја.

ПРАСТАРЕ ДОЛИНЕ

Путујте кроз величанствене Прастаре шуме Урала. Ово руско уточиште је земља крајности где џиновски јелени и левијатани од пола тоне, евроазијски лосови праве сезонска путовања у потрази са храном. За разлику од осталих јелена, евроазијски лосови обично су сами, а за трудне женке стрес сусрета обично води до борбе. Док се снег повлачи, опортунисти попут вукова самотњака напредују како би се хранили жртвама зиме...



Извори:
Wild Russia - Forest. National Geographic Animals | National Geographic Documentary 2015 HD. - YouTube 
Divlja Rusija - National Geographic Channel - Srbija
Приредио: СРБИН.ИНФО

6 коментара:

  1. Не, превод НИЈЕ "Дивљина Русије" већ управо "Дивља Русија" и НЕ, нема скривене намере коју аутор види - што би знао да је и најмање упућен на тему о којој пише.

    У питању је један од чак девет читавих серијала на National Geographics WILD каналу, међу којима су: Дивља Аљаска, Дивљи Амазон, Дивља Азија, Дивљи Атлантик, Дивља Кина, Дивља Индија, Дивља Индонезија, Дивљи Мисисипи и већ поменута Дивља Русија.

    Али шта друго очекивати од приучених новинара. Битно је да се чита, истина и смисао су вредности другог реда у новинарству. А за гурање личних политичких фрустрација у документарац о природи заиста треба бити посебан карактер.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Јесте превод "Дивља Русија", јесте и одговарајући оригиналном наслову, али рекох зашто је наслов такав. Ево примера:

      National Geographic is now the propaganda arm of Monsanto, Big Pharma
      http://www.naturalnews.com/049832_National_Geographic_Monsanto_propaganda_Big_Pharma.html

      И "приучени новинар" је филмски и ТВ продуцент са вишедеценијским искуством управо у области образовног и пропагандног програма. Уосталом, сваки програм је пропаганда нечега, признавало се то или не.

      Обавестите се пре целомудрене критике.

      Избриши
    2. Јасан је мени разлог, као што ми је јасно и да аутор види ствари којих нема. Као што рекох, заиста је потребан посебан карактер да се нечије политичке фрустрације гурају у документарац о природи стар седам година.

      А што се тиче тога да је Национална Географија пропагандна рука Монсанта и Фарме, ја кажем опет ћорак. Да ли су РТС и Хепи пропагандне руке Руске Федерације када пусте неку рекламу оданде? Нису, а не мањка им реклама за руске филмове и производе. Плаћен им је рекламни простор и дужни су да испоштују.

      Избриши
    3. Немушт одговор, имењаче, видим зашто ти тешко иде завршавање студија. Али се потруди да их ипак приведеш крају. У експерименталној физици није баш на цени методологија којој си склон, али мислим да нећеш имати проблема да нађеш ухлебље у "науци" описаној, рецимо, овде:
      The chocolate diet, or how to lie with science
      http://freethoughtblogs.com/pharyngula/2015/05/28/the-chocolate-diet-or-how-to-lie-with-science/

      Избриши
    4. Свака част Александре на уплитању приватних ствари у разговор на интернету. Моје студије иду сасвим добро, хвала што бринеш. Просек од 9.4 на теоријској и експерименталној физици није мала ствар, а хоће операције тумора мало да успоре студије, шта да се ради.

      Детаље из твог приватног живота нећу наводити јер имам мало образа, још увек. То да користим као аргумент, немам намеру.

      Колико се ти у науку разумеш објаснио си слушањем Алекса Џонса: "You see, 666 is a doubling of 33. And 33 is pi." Врсни сте научници, обојица. Ни Деретић вам није раван.

      А ево за крај да пошаљем ја и теби један линк: http://news.nationalgeographic.com/2015/04/150422-genetically-modified-food-agriculture-health-ngbooktalk/

      Да ли то значи да је Национална Географија против ГМ организама? Не вреди причати са неким ко је потпуно неупознат са материјом. Држи се ти ТВ и филмске продукције...

      Избриши
    5. Начин нечијег студирања и начин његовог мишљења видљив у јавним коментарима су повезане ствари, а када се коментарише јавно, онда...
      И пусти ме оцена. Добија сам и ја некад десетке, рецимо из теорије филма, али... има незаслужених оцена, мада не кажем да су твоје (обавезно) такве.
      Знам да си имао проблема са здрављем, али ми ниси рекао да је дотле дошло. Замолићу те да ми у приватном писму кажеш како си.
      И ваљда ти је јасно да сам "приватно" искористио да ти покажем да знам ко се крије иза тог твог новог ника. И просто не разумем чему "приучени новинар" кад знаш коме се обраћаш.

      То о Алексу Џонсу и 666... просто си измислио. Слушао Џонса јесам, као што користим и Си-Ен-Ен, али то ми је посао, да слуша, читам и гледам што више, јер као што не постоји лоша књига, тако нема ни лошег извора, увек се може нешто сазнати, бар до којег се степена дошло у пропаганди - противника (њих више пратим, а што је условљено и знањем само једног страног језика, енглеског).
      Итд. Скочио си сад на ГМО. Тачно у складу с твојом "методологијом": ако истраживање /дискусија на једну тему не даје жељени резултат, мења се предмет/ тема истраживања тј. дискусије.
      Прекидам ово губљење времена, бар за мене, а ти скупљај доказе о својој правоверности на другом месту.

      Избриши

Пишите српски, ћирилицом!