Глас Америке: Сиријска војска убила 100 Ал Нусриних милитаната и повратила ваздухопловну базу

Борци лојални сиријском председнику Башару ал-Асаду у војним возилима и тенковима на периферији Даре, после поновног стицања контроле над Деир ал-Адасом, градом јужно од Дамаска

Сиријски опозициони активисти кажу да влада поново има потпуну контролу над ваздухопловном базом на југу, коју су пре неколико дана заузеле побуњеничке групе које подржава Запад.

Борци алијансе "Јужни фронт" су из ваздухопловне базе Ал Тала у области Свеида побегли у петак, после тешког бомбардовања од стране владиних снага - саопштава Сиријска опсерваторија за људска права.

Група из Велике Британије није навела број жртава, али државна Сиријска арапска новинска агенција (САНА) тврди да је убијено најмање стотину, како их назива, терориста, и да је десетине оклопних возила уништено када су владине јединице одбиле неколико напада на аеродром.

Влада негира да је у офанзиви од четвртка, када су побуњеници први пут ушли у област Свеида, уопште губила контролу над аеродромом.

Свеиду углавном насељавају Друзи, сиријска мањина чија је вера огранак ислама. Сиријски Друзи су се за четири године рата углавном држали по страни, али постоје знаци да неће још дуго успевати да буду уздржани.

Активисти су у среду саопштили да је Ал Нусра фронт, "филијала" Ал Каиде, у северозападној области Идлиб убила најмање 20 друзких сељака. То је по друзку мањину био најпогубнији напад од почетка рата.

Борци Ал Нусре и других исламистичких група као што је Исламска држава су у офанзиви протеклих неколико недеља, чиме се поставља питање да ли је рат на прекретници, у корист побуњеника.

Напомена преводиоца: Извор је "Глас Америке" (VOA), a "нешто материјала за овај извештај је од Ројтерса" (Some material for this report came from Reuters.). Какогод, не чини се да је "прекретница" у корист "побуњеника". Зато се последњи пасус јучерашњег извештаја DEBKAfiles: Друзка дилема Израела...

"Међутим, тешко је замислити како Израел затвара своју границу кад му хиљаде избеглица Друза стоје уз ограду и траже уточиште - што важи и за Јордан. Али се ипак може десити, чак и ако Јерусалим и Аман треба да одлуче да ли ће сиријске Друзе снабдети оружјем."

... може читати и као израелско упозорење Друзима: водите рачуна шта радите, јесте угрожени и тачно је да вам дугујемо, али непријатељ Ал Нусре/Ал Каиде/Исламске државе је и наш непријатељ...

Извор: VOA
За СРБИН.ИНФО изабрао, превео и приредио: Александар Јовановић / Ћирилизовано



Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!