СИРИЈА: „Вајс њус“ или како добри исламисти кољу зле исламисте (видео, фото 18+)

Напомена: Читаоцима скрећемо пажњу да фотографије заиста јесу „узнемирујућег садржаја“. Чланак је производ сајта Vice News, медија од оних који се ослањају на „крви, крви, још и више меса“ не би ли привукли што више читалаца, али никако такозваног алтернативног медија, у смислу да није прост ПР званичне политике. Напротив, читава ова прича има за циљ да пренесе мејнстрим поруку: нису сви борци што се у Сирији боре против Асадовог режима лоши исламисти – они које Запад спонзорише су добри, мада жестоки момци, само ето, у борби против зле Исламске државе понекад се служе њеним средствима.

Фото: news.vice.com

Сиријски побуњеници одсекли главе борцима Исламске државе

Коалиција бораца је у четвртак одбила напад Исламске државе, а онда, прослављајући, показивала главе милитаната Исламске државе – како кажу присталице опозиције.

Фото: news.vice.com

Све се десило око и у граду Азаз, близу границе са Турском. Исламска држава је наводно планирала да са камионом изведе самоубилачки бомбашки напад на положаје побуњеника, као припрему за већи напад. Побуњеници кажу да им је то било дојављено, па су се сакрили и чекали.

„ИД је прошле ноћи послала камион са самоубицом на Савран, који је на линији фронта поред Азаза, али ми смо добили податке о тој операцији“ –  један човек који ради за опозиционе снаге у Азазу каже за Vice News. „Па смо камион нанишанили ракетом… Затим су ухваћени борци који су пратили камион.“

Некима, ако не свима, касније су одсечене главе.


„Ми иначе тако не радимо“, каже наш саговорник, „али је то била нека врста освете за све убијене цивиле и лидере“.

Видео, на Фејсбук постављен у петак ујутро, приказује побуњенике – од којих су неки и сами исламисти – како машу главама мртвих мушкараца испред публике која слави, пуца у ваздух… Излагање глава у центру Азаза има симболичан значај: Током неколико месеци владавине Исламске државе – тада Исламске државе Ирака и Сирије – у 2013. години, група је на истом месту петком извршавала погубљења и излагала главе – кажу мештани.

У јануару 2014. године, коалиција, углавном састављена од исламских бораца, истерала је ИД из већег дела области Алепо и коридора који су водили до града Алепо. Од тада су Азаз и већи део Алепа који контролише опозиције упоришта за анти-ИД побуњенике. Исламској држави је поновно заузимање ове територије основни циљ, зато је покренула низ самоубилачких напада на Азаз у очигледном покушају да га освоји. Видео који је на Јутјуб прошле недеље поставио сарадник ИД приказује њене борце у припреми напада на Азаз.

Азаз је главна артерија за опрему и залихе које путују између Турске и сиријских побуњеника (дослован превод, очигледно Vice News не би да се замери Турцима, који, је ли, не снабдевају исламисте, оружје и опрема сами путују – прим. прев.), као и почетак важне линије хуманитарног снабдевања између Турске и Алепа. Ако би ИД поново заузела Азаз тиме би практично одсекла знатан број побуњеника који се противе групи.

И на Фејсбуку је постављен један видео, на страници корисника “ Furqa 13″ из батаљина Слободне сиријске војске, који приказује како његови саборци са америчком ТOW ракетом уништавају возило Исламске државе код Азаза.



Аутор: Патрик Хилсмен
Извор: Vice News
Избор и превод: Ћирилизовано за Србин.инфо

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!