Самит Г-7: Скупили се због Путина, а не Украјине

Напомена Кристине Рус: Када на састанку лидера западног света не могу да престану да причају о Путину иако он није ту, шта вам то говори о променама у светском геополитичком пејзажу?

 У историји овог неформалног удружења вероватно никада није било чуднијег и несхватљивијег састанка од прошлонедељног самита седморке у баварским планинама. Али не зато што Путин није био тамо, већ стога што је читав самит само због њега и уприличен.

Наравно, било је изјава о Исламској држави, животној средини и пар других светских проблема... Али решења. Ни једно једино јасно решење није усвојено. Завршна прес-конференција је била посвећена Путину, бар се такав утисак стиче по томе колико је пута споменут.

Немачки "Билд" је саркастичан: неће да реше проблем Исламске државе јер су га сами створили. Али је за све, безусловно, крив Путин... То нису моје речи - тако кажу немачки новинари.

Важан сигнал: Обама је на завршној конференцији оптужио Путина за изолационизам. Ово је вербална потврда да је Западу сада потребна руска привреда, и да изолација Москве више наноси штете западним земљама него самој Русији. Санкције имају парадоксално супротан стратешки ефекат од онога каквом се Запад надао.

Шта би требало да садашње руководство Украјине очекује од састанка Г-7? Свашта, али ништа добро. Пре три недеље, сваки покушај европских интеграција на самиту ЕУ у Риги је оштро заустављен. Украјини је све ускраћено, осим "економске асоцијације" са ЕУ (читај - пљачке индустрије).

Ово је чак и горе од онога што је Запад првобитно обећао Јануковичу - надокнаду и реизбор за други мандат. Када је Јанукович 2013. године схватио да је једноставно преварен, скупио је снаге да се ритне и каже "не". Порошенко се више не рита.

Круже гласине да се Г-7 окупила не да се размеће пред Путином, него да тражи компромис и решења. Украјина од Запада тражи новац, а Русија улаже новац на Западу већ скоро две деценије, мада са различитим интензитетом. На пример, Русија је донедавно у западним банкама држала огроман Стабилизациони фонд, пре свега у САД и Лондону [сви руски резервни фондови су у априлу 2015. године  износили 8,8 билиона рубаља, према "Росијској газети" - примедба Кристине Рус]. А за толики новац Запад ће убрзо бити спреман, иако неформално, али да призна Крим, и смањи притисак на Русију.

А Украјина? Украјина ће морати да остане "велики европски сан", како је недавно саветовао председник Европског парламента из Пољске, Доналд Туск. И да се припреми за банкрот.


Аутор: Василиј Муравицки
Изворни текст: Саммит G7: Собрались ради Путина, а не Украины | ПолитНавигатор
Превод на енглески: Кристина Рус
Извор: Fort Russ
Избор и превод: Ћирилизовано за СРБИН.ИНФО

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!