РТ: Амбиције Саудијске Арабије да постане нуклеарна сила

Хатф-6 (Шахин-2) ракета (у позадини) показана је 23. марта 2015. године у Исламабаду, на паради поводом Дана Пакистана (Фото: Ројтерс)
Све веће амбиције Саудијске Арабије и династије Сауд прете да читав регион и свет доведу на ивицу нуклеарног рата. Саудијска Арабија жели да од Пакистана купи нуклеарно оружје.

И то сада када су Иран и П5+1 спремни да до краја јуна донесу пробни "нуклеарни" споразум, и свету пруже преко потребни предах од приче о рату и од повећаних политичких тензија.

Најбруталнији, најреакционарнији и вероватно најрепресивнији режим, и то не само у региону већ на свету, сада хоће да буде нуклеарна сила. У ствари, још је црње и горе: за приступ нуклеарном оружју бори се држава чије је тумачење ислама, вахабизам, читаву једну генерацију навела на џихад.

Иранске наводне амбиције у погледу нуклеарног оружја углавном су израз политичких манипулација Запада - чак је и Мосад потврдио да је "забринутост" Вашингтона и Тел-Авива била претварање и надувавање - али амбиције Ријада никако нису неозбиљне, поготову што поглавари Исламске државе (некадашња Исламска држава Ирака и Леванта - ИДИЛ) пламте истом жељом.

Иако краљевина тек треба да службено изрази своје намере у погледу нуклеарног наоружања, довољно је назнака за њих посејано у медијима да зазвони на узбуну. Саудијска Арабија (у ПР маниру) толико шири приче о свом "тајном" нуклеарном програму, да заиста јесте доказала да њени званичници јесу озбиљни у условљавању јавног мнења и навикавању на нуклеарни наратив.

Главни правац кампање Ријада био је и биће оправдавање својих тежњи да постане нуклеарна сила зато што постоји опасност да то буде Иран - и ма колико то било смешно и уврнуте логике, и што још тражимо то иранско оружје за масовно уништење, опасно јесте, јер су се ратови водили и због мање софистификованих оптужби.

Али, оставимо медијске представе, тачно је и истина то да ћемо се - Саудијска Арабија придружити Израелу (сматра се да поседује нуклеарно оружје) у овој потенцијално апокалитичној трци у наоружању, ако нас не зауставе.

Гласине о нуклеарним амбицијама династије Сауд први пут су се појавиле новембра 2013. године у репортажи Марка Урбана за Би-Би-Си: "Саудијска Арабија је инвестирала у пакистанске пројекте нуклеарног оружја и сматра се да атомске бомбе може добити кад год пожели - како је за Би-Би-Си Њуснајт потврђено из више извора."

Развијање нуклеарног арсенала било је и јесте компликован, дуготрајан и технолошки изузетно захтеван посао, али лаптање туђе способности и снаге - у овом случају Пакистана - једноставно је колико и телефонски послати новац са оф-шор рачуна. Што Саудијска Арабија нема, Саудијска Арабија купује. И нема, буквално нема ни једне ствари што је петродолари куће Сауди неће купити, од моралне до пуне политичке подршке, па тако, и уз сву силу подршке "изузетне" Америке, краљевина постаје имуна на све критике и правне препреке. Западне силе јесу тешко радиле на демонизовању и приказивању Ирана и иранског руководства као жељних крви и рата, и разорне силе која само гледа како да заведе читав Блиски исток, али да ли ће и како Вашингтон и Европске престонице реаговати на нуклеарни Ријад? Неће реаговати. Никако.

За разлику од Ирана, Саудијска Арабија са својом кесом без дна је савезник по мери Запада. Према томе, Саудијској Арабији да задовољи своје амбиције биће дозвољена и средства која су за друге недопуштена. И за њих се зна - обавештајној заједници Запада одавно, иако се о њима тек одскора говори у медијима. У ствари, Сједињене Америчке Државе су предвиделе потез Ријада много пре него што је нуклеарни програм Ирана постао "спорно питање".

Мухамед бин Салман, други престолонаследник и министар одбране Саудијске Арабије (Фото: Ројтерс)

Саудијци већ десет година све отвореније и отвореније исказују своје претензије и своје пешаке мичу по табли не гњавећи се много око тога да прикрију смисао својих потеза.

Америчка дипломатска мисија у Ријаду је 2007. године напоменула да су јој пакистанске дипломате постављале питања о америчким сазнањима о "саудијско-пакистанској нуклеарној сарадњи". А 2012. године стигло је дотле да саудијски званичници преко "Тајмса" отворено упозоравају: "Било би потпуно неприхватљиво да Иран има нуклеарне потенцијале, а да их краљевина нема."

Од тада Ријад ради ка остваривању свог циља и од тог тренутка Иран користи као изговор и алиби.

Како се чује, саудијски министар одбране и други престолонаследник принц Мухамед бин Салман је тренутно у посети Пакистану, утаначава детаље тајног договора. Из те перспективе, рат у Јемену је некако превише згодан и правовремен. Зато искусни политички аналитичар и познати аутор Стивен Лендман и други стручњаци не верују демантију саудијског министарства одбране датог на Ци-Ен-Ену 19 маја, да краљевина не намерава да купи пакистанске атомске бомбе. И јер, гледајући дешавања у региону, очигледно је да нуклеарне аспирације Саудијске Арабије нису плод маште, већ потврда нове и ратоборне спољне политике краљевине. За разлику од свог претходника, краља Абдулаха ибн Сауда, краљ Салман бин Сауд више не чека да Вашингтон први повлачи потезе, сада савезнику намеће и увлачи га у своју игру.

Ако је недавни "пропуштени" сусрет у Кемп Дејвиду ишта показао, то је, и то прилично очигледно, да је вређање Салмана више од пуке политичке представе, да то може бити увод у дубља идејна неслагања, нарочито у спољној политици. При чему Сирија остаје кост у грлу краљевине.

Када је хтела а није могла да војно интервенише против сиријског председника Башара Асада, Саудијска Арабија можда настоји да то компензује са Ираном и куповином најмоћнијег од свег оружја.

У сваком случају и без обзира на образложења Ријада, трка у нуклеарном наоружању на Блиском истоку може завршити једино крвопролићем и насиљем, поготово што армија ИД планира други талас експанзије.

Сумњичавци би чак могли да кажу да се "нуклеарни тајминг" Саудијске Арабије на чудан начин поклапа са тврдњама ИД да само што није купила нуклеарно оружје. У чланку под насловом "Савршена олуја" (‘The Perfect Storm’) у најновијем броју пропагандног часописа Исламске државе на енглеском језику, "Dabiq", терористи износе идеју да ИД може да купи нуклеарно оружје од корумпираних пакистанских званичника, преко пакистантских група милитаната које су се придружиле Исламској држави.



О аутору: Катарина Шакдам пише политичке анализе и коментаре о Блиском истоку, посебно о радикалним покретима и Јемену.
Извор: РТ
Избор: СРБИН.ИНФО
Превод: Ћирилизовано

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!