Пол Крејг Робертс: Грчкој је једини излаз у банкроту и да се окрене Русији

Грчки дуг је неотплатив. Једноставно превелики да би се могао отплатити. Штедња што су је Грчкој наметнули ЕУ и ММФ је погоршала проблем јер је ослабила грчку економију, чиме је терет дуга постао још тежи. Упркос очигледној чињеници да је политика штедње ЕУ чист неуспех и да нема изгледа, драма грчке "дужничке кризе" тече даље.

Решење је било могуће на почетку "кризе", пре него што је штедња почела да уништава привреду. Дуг је требало да буде смањен на износ који грчка привреда може да сервисира или да плати. Али је ово традиционално решење било неприхватљиво за повериоце, ЕУ и Европску централну банку. Као што сам објаснио у књизи Неуспех лесе фер капитализма (Clarity Press, 2013), грчки кредитори, ЕУ и Европска централна банка су имали планове невезано за могућности Грчке да врати дуг. Повериоци су одлучни да успоставе принцип да могу држави да позајмљују прекомерно и присиле је да дуг плаћа продајом јавних добара и кресањем пензија и социјалних давања грађанима. Поверилачке банке онда профитирају кроз финансирање приватизације јавних добара повлашћеним клијентима. План ЕУ и Европске централне банке је да са преношењем пореске и буџетне политике на ЕУ сврше с фискалном независношћу земаља чланица ЕУ.

Другим речима, грчка "криза сувереног дуга" се користи за стварање преседана који ће бити примењиван на свакеу владу чланица ЕУ. Државе чланице ће престати да постоје као суверене државе. Суверенитет ће почивати на ЕУ. Мере које Немачка и Француска сада подржавају на крају ће укинути њихов суверенитет, од којег је ионако мало остало, јер немају своју валуту а спољну политику су подредиле Вашингтону.

За Грчку је једини могући излаз банкрот и окретање Русији. Цео свет ће имати користи од таквог правца деловања, јер ће излазак Грчке из ЕУ и НАТО-а покренути распад НАТО-а, главног механизма Вашингтона за стварање сукоба са Русијом. На крају ће читава Европа и свет бити захвални Грчкој јер је омела насиље које би проистекло из настојања Вашингтона да успостави хегемонију над Русијом.

Али како је банкрот и окретање Истоку једино изводљиво решење за Грчку, агенти Европске уније у Гркој су покренули велику кампању против окретања Грчке Истоку.

Плашим се да је грчком народу мозак превише испран да би могао да искористи указану прилику и спасе се из канџи једнопроценташа, који ће сахранити грчки популус. Грчки бирачи нису били толико разборити да садашњој влади дају довољно велики проценат гласова да би та влада имала довољно кредибилитета код ЕУ и поверилаца. Оно што сад гледамо у Грчкој је неуспех демократије због самог демоса.


Аутор: Пол Крејг Робертс
Извор: Greek Democracy Is Failing -- Paul Craig Roberts - PaulCraigRoberts.org
Избор и превод: Ћирилизовано за СРБИН.ИНФО

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!