Русија: Друштвена доктрина муслимана

© Mikhail Metzel/TASS
Москва, 28. мај /ТАСС/. Да муслимани буду руски родољуби и њихово држање по страни од радикалних муслиманских група су неки од главних циљева Друштвене доктрине руских муслимана - како проистиче из нацрта доктрине који је Савет муфтија Русије у четвртак представио на округлом столу. У принципу, доктрина јесте корисна, али остаје да се види како је приближити сваком вернику и како је спровести у живот.

Доктрина ће ступити на снагу када је потпишу три главна муслиманска удружења у земљи: Савет муфтија (Москва), Централни муслимански одбор Русије (Уфа) и Координациони центар Северног Кавказа (Карачај-Черкезија). Свечано потписивање доктрине ће бити у јуну. Формулација је производ заједничког рада муслиманских удружења, богослова и световних стручњака.

Доктрина се заснива на Курану и свака препорука у вези са различитим аспектима живота муслимана у секуларном друштву ослања се на његов текст. Друштвена доктрина обухвата практично све могуће сфере живота: од очувања природе и спорта, до џихада и државе као институције.

Штићење интереса државе и старање о њеној безбедности су међу основним задацима сваког побожног муслимана, каже се у нацрту. Први заменик председника Савета муфтија Рушан Абјасов сматра да је социјална доктрина у ствари путоказ верницима и држави, који ће следити у прати у међусобним односима. Мора да се смањи број младих радикала, који све чешће одлазе од куће да би се придружили наоружаним бандама "у шуми" или  да се боре за Исламску државу.

Директор руске Федералне службе безбедности (ФСБ) Александар Борников је фебруара прошле године рекао да се према његовим изворима око 1700 руских држављана бори на страни Исламске државе.

Нацртом је резервисано право муслимана на протест, али само у оквиру закона.

Што се тиче ратног џихада, муслиманима ће бити дозвољено да у њему учествују, али само по наређењу "законитог владара".

"Овај документ је веома важан и користан барем за идентификацију места ислама у савременом руском друштву и начина на који муслиманска елита види своје место у руском друштву и у свету", каже за ТАСС виши предавач на Високој школи за економију, Леонид Сјакијаинен, који је учествовао у дискусији. "Не може се очекивати да ће сваки муслиман прочитати доктрину од почетка до краја, али ће она сигурно бити репер верским организацијама, које ће значење доктрине објаснити верницима и муслиманским интелектуалцима."

Сјакијаинен каже да је добар део документа посвећен таквим питањима као што су тероризам и екстремизам. "Нацртом је изражен јасан став према радикалним манифестацијама које штете исламу и исламске постулате погрешно тумаче, и у детаље је објашњено како је родољубље повезано са верским идеалима.

Имамо много муслиманских удружења, али су она веома фрагментирана. Неопходно је обезбедити да на доктрину почне да се гледа као на водич који ће следити већина муслимана, да не остане само лепа изјава о намерама" - дневник "Комерсант" наводи речи потпредседника Одбора за односе са верским заједницама Државне думе, Јарослава Нилова.

Доктрина може деловати једино ако се установе одговарајући механизми за спровођење њених идеја - како је за ТАСС рекла је заменица руководиоца Одељења за односе државе са верским заједницама Руске председничке академије РАНЕПА, Вероника Кравчук.

"Ако за доктрину буде знало мало људи, остаће на папиру. Верска удружења морају водити борбу против екстремизма промовисањем традиционалног ислама, а своје односе са верницима уређивати у блиској сарадњи са органима власти чији је задатак да се боре против тероризма"

/ ТАСС не мора делити ставове својих сарадника. /

Аутор: Људмила Александрова
Извор: ТАСС
Избор: СРБИН.ИНФО
Превод: Ћирилизовано

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!