РТ: Интервју са Данијелом Елсбергом, "најопаснијим човеком у Америци"

Данијел Елсберг (Reuters / Stephen Hird SH / ASA / DL)
Много је људи широм света изгубило живот зато што се неким америчким политичарима није допадало да их називају слабићима и да се мисли да им недостаје родољубља, рекао је у РТ-овој емисији "Going Underground" Данијел Елсберг, амерички војни ветеран и човек који је јавности открио поверљива документа Пентагона.

Данијел Елсберг је оптужен по основу Закона о шпијунажи из 1917. године, исто као Челзи Менинг и Едвард Сноуден.

Претило вам је 115 година затвора. Подсетите нас на детаље оптужбе.

Открио сам око 7000 страница најтајнијих докумената о одлукама и деловању САД у Вијетнаму од 1945. до 1968. године. Већина Американаца заправо не зна да смо у Вијетнаму деловали од 1945., мисли да је то био француски рат. У ствари, ми смо финансирали већину француских операција у Вијетнаму, са 80 одсто. То је била континуирана америчко-француска операција против Вијетнама, потпуно против америчке традиције и принципа самоопредељења, независности држава, поштовања државног суверенитета, итд.


Едвард Сноуден ((Reuters / Charles Platiau)

У ствари, то је била империјалистичка операција против Вијетнама, све време заснована на лагању и обмањивању америчке јавности какви су изгледи и шта ми тамо заиста радимо. И то је оно што откривају документа Пентагона - да су људи умешани у ту операцију били сасвим свесни да улазимо у велики рат са лошим изгледима, који не служи националним интересима САД - потпуно налик операцији у Ираку, у коју смо утерани лажима... Нажалост,  у случају Ирака није било...рецимо, Едварда Сноудена на високом месту, да открије да нас у Ирак тера лаж. Наравно, Челси Менинг јесте открила многе агресије, кривична дела, укључујући мучења и убиства у случајевима Ирака и Авганистана...

Челси Менинг приписујете заслугу да је захваљујући њој хиљаде америчких војника данас живо, а ми напомињемо да Америка и Британија и данас бомбардују Ирак.

Каузални ланац је тамо био помало индиректан, али захваљујући Викиликсу и Џулијену Асанжу, Менинг је успела да открије податке о америчким злочинима у Ираку, о којима су Американци лагали, одбијали да их истраже и да починиоце кривично гоне. Премијер Нури ал-Малики после тих открића просто није смео да допусти да Американци задрже имунитет од кривичног гоњења и суђења пред ирачким судовима. У ствари, Обама је морао, истина невољно, да повуче америчку војску одатле.


Сада неки причају да би било боље да се нисмо повукли, да би онда ИД била слабија. Чињеница је да ИД успева да регрутује због постојања америчких окупационих снага на Блиском истоку, посебно због америчких злочина. Што више бомбардујемо и наносимо такозвану колатералну штету, то ИД више регрутује, и тиме се служи као основним регрутним средством, на то се ослања. Мислим да због тога на телевизији гледамо одсецања глава. Кад Саудијска Арабија сече главе људима, што ради бар колико ИД, не чини то пред телевизијским камерама, јер не би да их Америка бомбардује.

Препознајете ли "убиства карактера" Челси Менинг, Асанжа и Сноудена? Вас је Хенри Кисинџер назвао најопаснијим човеком у Америци.

Због "најопаснији човек" - што је он рекао у приватном разговору, али појавили су се снимци - сад има и превише људи који би против мене могли да употребе физичко насиље. Америчким родољубима као што смо ја,  Челси Менинг и Едвард Сноуден није лако када нас јавно назову издајницима. Боли... Али свако од нас је био решен да каже истину, без обзира на увреде. Веома поштујем Менинг и Сноудена.

Аудио снимак на извору: 'Being called a traitor no small thing for a patriotic American' - Ellsberg — RT Op-Edge

Много је људи широм света изгубило живот зато што се неким америчким политичарима није допадало да их вређају, називају слабићима, млакоњама, да им говоре да нису патриоте, да су слаби према комунизму - у она времена, а сад према тероризму, чега је резултат извршна политика која доводи до много, много смрти.

Пред рат у Ираку давне 2003. године рекли сте да Америка може намерно изазвати нови "Инцидент у Тонкиншком заливу". Шта је "Инцидент у Тонкиншком заливу" и да ли је с таквим стварима готово.
Не, с таквим стварима сасвим сигурно није готово. Шта више, Буш је премијеру Блеру приватно предлагао (као што проистиче из меморандума Даунинг стрита који дуго нису хтели да објаве али је на крају "процурио") да над Ирак пошаљу шпијунски У-2 са ознакама УН, који би Ирачани оборили и тиме нам пружили изговор за бомбардовање. Блер се с тим предлогом из неког разлога није сложио, али су на Ирак ипак кренули, без да измишљају провокације. Морам рећи да сам био изненађен што нису исфабриковали ирачко оружје за масовно уништење - мала бочица коју је Пауел држао...

Архивска фотографија: Амерички војник из 101, падобранске дивизије скенира околину током патроле у Баији, 27. децембар, 2007. (Ројтерс / боб Стронг)

"Инцидент у Тонкиншком заливу" је био наводни напад на америчке разараче у Тонкиншком заливу код обале Северног Вијетнама. Наводно неиспровоцирани напад. Али јесте било провокација - ми смо тајно упадали у Северни Вијетнам управо с намером да испровоцирамо напад који би нам дао оправдање да кренемо с бомбардовањем. Међутим, у овом случају уопште није било напада: Северни Вијетнам није насео на провокације. Ми смо просто тврдили да се напад догодио. Да ли ви питате да ли су такве тајне операције не само ствар прошлости већ и будућности? Да, једном речју, у мери у којој је потребно Американце и друге убедити да је потребно бомбардовање.

"Вол стрит журнал" последњих дана о Едварду Сноудену, којег ви подржавате, говори као о "Путиновој марионети" која за председника обавља прљаве послове. Да ли у томе видите "атентат на карактер"?

Видим да је Вол стрит журнал обична жута новинчина... рећи ће било шта, и блатити било кога и било шта са каквим год смешним оптужбама. Блесава је оптужба да Едвард Сноуден ради за ма ког страног лидера, његово понашање је доследно понашање човека који говори истину. Мислим да он од почетка износи само најскрупулозније проверене ствари.

Изнети ставови и мишљења су искључиво ставови аутора - нису обавезно ставови и РТ.


Напомена преводиоца: Можда ће вас занимати да погледате и документарац о "најопаснијем човеку у Америци":
The Most Dangerous Man in America: Daniel Ellsberg and the Pentagon Papers (2009)

Извор: РТ
Избор и превод: Ћирилизовано за СРБИН.ИНФО

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!