Аустријанци покренули петицију за излазак из Европске уније

Бодљикава жица испред заставе Европске уније у мађарском имиграционом центру Бичке, 25. јун, 2015 (Ројтерс /Ласло Балог)

Аустријанци су покренули петицију за излазак из ЕУ, тврдећи да ће народу економски бити боље ако напусти унију. Да би нацинална скупштина била приморана да размотри иницијативу активисти треба да  до 1. јула сакупе 100.000 потписа.

Петицију је покренула пензионисаног 66-годишњи преводилац, Инге Раушер, која је прикупила довољан број потписа да покрене званичну кампању да национални парламент размотри идеју о референдуму о напуштању Европске уније. Међутим, да би се то питање ма и разматрало, петиција мора скупити најмање 100.000 потписа.

"Ми желимо да поново имамо неутралну и мирољубиву Аустрију", рекла је Раушер на почетку кампање. Аустријанци имају рок до 1. јула да потпишу петицију, што могу учинити у општинским и окружним канцеларијама.

Раушер и њен нестраначки  Heimat & Umwelt комитет (Отаџбина и животна средина) тврде да ће Аустрија имати користи од напуштања ЕУ, гледано и економски и еколошки. Она је такође критиковала наметнуто аустријско одобрење санкција ЕУ против Русије, и углавном окривила Брисел за економску кризу.

"Ми нисмо више суверена држава у Европској унији. Преко 80 одсто свих битних закона намеће Брисел и неизабрани комесари. По нашем мишљењу, Европа није демократија. Европски парламент нема чак ни законодавна овлашћења", изјавила је Раушер за Спутњик Радио.

Комитет сматра да би независна Аустрија имала додатних 9,800 евра по домаћинству годишње, ако би се ослободила терета ЕУ бирократије.

Недавне анкете показују да би је само око једне трећине Аустријанаца за напуштање ЕУ, како пише Локал. Ту идеју заговарају и десничарска Партије слободе и странка евроскептика Тим Штронах за Аустрију (Team Stronach für Österreich) .

"Ова иницијатива је отворена за све политичке странке и очекујемо велику подршку", рекла је Раусшер. "Тако показују наши многобројни разговори са грађанима током протеклих месеци."


Извор: РТ
Избор и превод: Ћирилизовано за СРБИН.ИНФО

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!