Гугл тајно убацивао прислушкиваче у сваки рачунар са Хромом


Јуче је изашла вест да је Гугл тајно убацивао прислушкиваче у сваки рачунар са Хромом, и тако прикупљао аудио податке. У практичном смислу то значи да је Гугл себи узео за право да слуша сваки разговор у свакој соби у којој неки уређај "тера" Хром, без икакве сагласности прислушкиваног. У званичним изјавама Гугл је порицао такву праксу, али практично потврђивао да то може да уради.

Изгледало је као само још један извештај о грешци (bug report). "Када покренем Хром он нешто преузима." После тога следе чудне статусне информације међу којима се истичу редови: "Микрофон: Да" и "Аудио снимање дозвољено: Да".

Дакле, Гугл је без одобрења убацивао "црну кутију" кода који је укључивао микрофон и активно прислушкивао просторију.

Овде је потребно кратко објашњење шта је филозофија отвореног кода и слободног софтвера. Када инсталирате неку верзију ГНУ/Линукса, на пример Дебиан или Убунту, у нов рачунар, знајте да су хиљаде заиста паметних људи анализирали сваку линију читљивог изворног кода пре него што је оперативни систем уграђен у извршни бинарни код рачунара - да би се свима омогућио увид у то шта машина стварно ради, а не да се на реч верује корпорацијама шта би требало да ради. Дакле, ви у Дебиан или Убунту не инсталирате "црне кутије", него користите ризнице (репозиторијуме) софтвера које су прошле кроз процес испитај-па-угради изворног кода. Одржаваоци система као што су Дебиан и Убунту користе доста "узводног" изворног кода да би направили крајњи производ.

Више: Google Chrome Listening In To Your Room Shows The Importance Of Privacy Defense In Depth

Извор: Investment Watch
Избор и превод (уз помоћ Пејл мун прегледача): Александар Јовановић / Ћирилизовано за СРБИН.ИНФО

Коментари