Да ли веб-сајтови треба да буду одговорни за коментаре посетилаца?

Европски суд за људска права у Стразбуру, Француска
Не тако давно, интернет је био бастион слободе. Иако је тај статус у доброј мери задржао, владе се упињу да - у облику закона које неки доживљавају као претњу слободи изражавања и штампе којима смо се одавно свикли - контролишу шта се ради на мрежи. Изгледа да на интернету има велики број људи који сматрају да мора постојати казна за коментаре који их вређају. Најбоље што би могли да ураде у тој ситуацији је да власника веб-сајта љубазно замоле да уклони коментар, али он то не мора да учини. До сада. Прецедентна одлука европског суда би такво правило могла да промени.

Дилема

Један естонски информативни сајт је октобра 2014 објавио чланак о одлуци компаније да промени трајектне линије. Прича је изазвала коментаре који су компанију вређали, па је тужила издавача "Делфи". Издавач се жалио Европском суду за људска права који је пресудио да је ограничавање слободе изражавања с којим се издавач суочава потпуно легитимно. Сви смо чули за чудне судске одлуке, али ову пресуду је изрекао важан Европски суд, и поставио преседан за будуће парнице и законе.

И европске веб-сајтове учинио одговорним за увредљиве коментаре који се на њима појављују.

Критичари ово називају повредом слободе говора, јер ће веб-сајтовима због овакве пресуде (и закона који ће уследити - прим.прев.) бити тешко да прихвате дијалог који би могао да изазове гнев интересних група, компанија, итд.

Али има и оних који су пресуду поздравили, рецимо неке заједнице на Тумбиру, што кажу да се за оваква ограничења залажу јер ће помоћи да се њима умањи штета од говора који се сматра расистичким, некоректним или на неки други начин вређа мањине.

Што не мора бити питање слободе говора!

Уместо као на питање слободе изражавања, склонији сам да на ово питање гледам као питање личне одговорности. Свако треба да буде одговоран за оно што каже на интернету. Чинећи веб-сајтове одговорним за коментаре ми уклањамо терет личне одговорности са коментатора и прстом упиремо на ентитет, који, по свој прилици, не дели ставове особе која је коментар поставила.

Што се сајтова тиче, њихова одговорност као таква пре пресуде је била да осигурају да им је читаоцима омогућено да објављују, али никакав њихов материјал није представљао кршење никаквих закона. Преседан успостављен пресудом сада чини да су сајтови одговорни за оно што неко каже, а то их може подстаћи - нарочито веб-сајтове који објављују вести - да потпуно затворе секције за коментаре, да би смањили административне задатке. И може да значи да ће будући статус кво променити и теме и говор неких група и људи.


Аутор: Мигуел Леива-Гомез
Извор: Shock European court decision: Websites are liable for users’ comments | Ars Technica
Избор и превод: Ћирилизовано за СРБИН.ИНФО

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!