Батаљон "Торнадо" се затворио у базу и прети да ће употребити ватру против украјинске полиције


Припадници украјинског батаљона "Торнадо" су се затворили у бази која се налази у једној школској згради у Северодоњецку, у делу Луганске области под контролом Кијева, и прете да ће употребити оружје против радника Министарству унутрашњих послова Украјине који су послати да их умире, изјавио је у четвртак главни војни тужилац Украјине, Анатолиј Матиос.

Украјинску војску је револтирало сазнање да министар унутрашњих послова Арсен Аваков планира да распусти батаљон "Торнадо", рекао је Матиос у интервјуу за дневник "Украинскаја правда".

Он је додао да је Аваков у Севернодоњецк послао своје заменике, шефове одељења унутрашње и јавне безбедности, као и представнике Националне гарде, да разоружају борце батаљона "Торнадо".

Према Матиосу, у бази се налази 170 људи: "Тамо је сукладиштена огромна количина муниције и оружја. Борци "Торнада" су дуж ивице базе положили мине, и инсталирали митраљеска гнезда и бацаче граната на неким местима. Практично су блокирали приступ бази, и прете да ће пуцати ако се против њих предузму било каква одлучна дејства или иследници и оперативни тимови покушају да уђу у базу."

"Мислим да смо дужни да делујему строго у складу са законом и одмах разоружамо ту групу која одбија послушност и извршавање наређења", рекао је Матиос, додајући да ће радници Министарства унутрашњих послова морати да узврате ватру у случају оружаног отпора.

Матиос је нагласио да батаљон "Торнадо" у знатном делу чине бивши осуђеници, многи са дугим кривичним досијеима.


Извор: Novorossia Today
Избор и превод: Ћирилизовано за СРБИН.ИНФО

Коментари