САД опкољавају Русију лабораторијама за испитивање биолошког оружја

Reuters / Regis Duvignau
САД ометају међународни рад на уништавању биолошког оружја и гледају да друге државе укључе у тајно истраживање болести као оружја, којим саме доказано јадно рукују - оптужује Москва.

Оптужба за слабо руковање биолошким оружјем упућена од руског Министарства спољних послова се односи на недавни извештај да је америчка војска грешком испоручивала живи антракс. Пентагон је прошле недеље признао да су узорци изазивача веома опасне болести - живог бацила антракса послати у најмање 51 лабораторију у 17 америчких држава и три стране земље.

Испорука је "представљала велику опасност од избијања заразе не само код америчког становништва, већ и у другим земљама, укључујући Канаду и Аустралију. Веома брине и слање бактерија у војни објекат САД у трећој земљи, ваздухопловну базу Осан у Јужној Кореји", каже руско министарство у саопштењу, и додаје да је у инциденту епидемије антракса 2001. године учествовала и америчка војна лабораторија.

САД 2001: Ко се антракса лаћа...
За Русију су такви инциденти од посебног значаја јер се у суседној Грузији налази истраживачки објекат за крајње опасне биолошке агенсе. Центар за истраживање јавног и животињског здравља "Ричард Џ. Лугар" крај Тбилисија је тајна америчка лабораторија за биолошко оружје, огранак Армијског истраживачког института "Валтер Рид", верује Русија.

"Америчке и грузијске власти покушавају да сакрију праву природу ове америчке војне јединице која проучава врло опасне заразне болести. Пентагон покушава да изгради сличне тајне објекте и у другим земљама  [у суседству Русије]", саопштава руско министарство.

"Москва каже да САД де факто угрожавају међународне напоре у складу са Конвенцијом о биолошком и токсичном оружју (BWTC), међународним споразумом из 1972 чији је циљ уништавање биолошког оружја у целом свету.

"Америчка администрација очигледно није заинтересована за јачање ове конвенције. Познато да су САД 2001. године једнострано торпедовале мултилатералне разговоре у Женеви и рад на механизму за верификацију BWTC и да од тада ометају њихово поновно покретање. Тиме се обезвређују резултати деценија међународних напора да се ојача конвенција", наводи се у саопштењу.

Ова оптужба руског Министарства спољних послова само је једна са дужег списка оптужби против САД због онога што Москва сматра кршењем разних међународних споразума који се односе на контролу и неширење оружја и разоружавање.

Саопштење је одговор на амерички годишњи извештај у којем се Русија оптужује за разна непочинства. Москва такве извештаје сматра "мегафон дипломатијом", и да таква тактика нема за циљ да се реше разлике, већ да се подржи претензија Америке да буде врховни судија понашању других држава, саопштава министарство.


Извор: РТ
Избор и превод: Ћирилизовано за СРБИН.ИНФО

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!