Маринка није заузета и Мински споразум није угрожен


Дуж линије раздвајања Украјинских оружаних снага и Новоруских оружаних снага јесу се 3. јуна водиле жестоке борбе. И министар одбране ДНР јесте рекао да су УОС напале дуж целог фронта. Али треба напоменути да се саопштења ЛНР не разликују много од оних издатих претходних дана, што указује да је ситуација у том сектору, по свему судећи, стабилна. Према украјинским медијима, епицентар је био код Маринке и Красногоровке.

Очигледно је да украјински медији своје извештаје углавном заснивају на објавама сајта града Доњецкa и ономе што нађу по друштвеним мрежама: да су моторизоване артиљеријске групе деловале са позиција између цивилних зграда и кућа; да су виђена бројна уништена возила УОС и да ополченци имају много погинулих и рањених; Маринку да је напало око 500 руских војника, од којих је један, као, заробљен.... Ништа од тога није подупрто доказима. Нема никакве потврде за наводе украјинских пропагандних сајтова да су НОС претрпеле тешке губитке. Барем до сада.

Једини потврђен факат за 3. јун је велики број рањеника у доњецким болницама, најмање 90 особа.

Представник Министарства одбране Доњецке Народне Републике Едуард Басурин није потврдио вести да је Маринка под контролом Новоруских оружаних снага. Он је сукобе код Маринке повезао са доласком Кијевског 1. батаљона УОС, и рекао да је због тога избио сукоб. Према Басурину, догађаји код Маринке су уобичајена ствар, не могу да послуже као разлог за окончавање примирја. И не ради се о нeкаквој офанзиви НОС, само је на провокације непријатеља одговорено на адекватан начин.

Џ. Хоук: Дакле, НОС су по свој прилици напустиле Маринку - као што је и сугерисано специјалним извештајем ОЕБС-а о борбама код Маринке, који каже, а и руска војна посматрачка мисија то потврђује, да од 19:00 у среду Маринка под контролом УОС и да нема никаквих визуелних доказа за супротно. Као што рекох раније данас, Маринка није вредна опасности и цене веће ескалације сукоба, поготову у ситуацији у којој је кијевски режим има више разлога и интереса да га ескалира. Стога су вероватно тачни извештаји да је "Центар" наредио повлачење војске ДНР. Очигледно да су Новоруске оружане снаге искористиле прилику да ударе по рањивим положајима УОС,  да су им нанеле озбиљне губитке - и саме их претрпеле - али ништа више од тога.


Аутор:  нкфедор
Изворни текст на руском: nkfedor: Боестолкновения в районе Марьинки не станут причиной срыва Минского процесса. Сводки за 3 июня
Превод на енглески: Џ. Хоук
Извор: Fort Russ
Избор и превод: Ћирилизовано за СРБИН.ИНФО

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!