DEBKAfile: Сирија и Хезболах торпедовали споразум између Друза и побуњеничког Нусра фронта

Ћирилизовано: Израел очигледно појачава медијску припрему за своју директну интервенцију у "сиријски сукоб". Али се при томе мало више "офира", па тако у овом тексту - који је практично наставак Ћирилизовано: DEBKAfiles: Друзка дилема Израела - (опет) открива ко подржава Нусра фронт/Ал Каиду...

Борбе код друзког села Хадер (Фото: Аријел Шалит / АП)

Сиријски владар Башар Асад и лидер Хезболаха Хасан Насралах су дали све од себе да разбуктају непријатељство између заједница Друза на Голану и у Израелу, и сиријских побуњеника повезаних са Ал Каидом, Нусра фронтом.

Да би се торпедовао њихов споразум, раније овог месеца постигнут посредством САД, Јордана и Израела, у друзко село Хадер на сиријском делу Голана и три километра од израелске границе је упало 200 сиријских војника и припадника Хезболаха, који од петка 26. јуна нападају Нусра фронт и друге побуњеничке снаге које покушавају да освоје голански град Кунеитру. Тиме је закочена операција побуњеника у којој су хтели да преузму контролу над аутопутем за Дамаск. Ракете испаљене у тим борбама су у недељу падале на израелску страну Голана.

Војни извори DEBKAfile  откривају да је Нусра фронт узвратио током викенда. Упозорили су лидере Друза да ће, ако не престану да сарађују са Асадом и Насралахом, "крв бити на њиховим рукама". Онда су борци исламистичке групе опколили мање друзко село Скаску на западним падинама Џабал Друзе и запретили да ће у њега упасти и измасакрирати становнике.

Ултиматум Нусра фронта постављен у суботу 28. јуна јасно показује да, пошто Сиријци и Хезболах на њих пуцају из друзког села, Друзе сматрају одговорним да се то заустави. У супротном, Друзе ће сматрати колаборантима Асадовог режима и одговорним за кршење споразума постигнутог почетком месеца.

Наши извори додају да су 200 сиријских и Хезболахових војника пратиле телевизијске екипе и група Друза из Либана. Емитовани снимци је требало да свету покажу да се либански Друзи снажно противе побуњеничком заузимању јужне Сирије и Голана, као и да подржавају Башара Асада. Борбе сиријских војника и Хезболаха који су окупирали друзко село Хадар против Нусра фронта су до сада биле ниског интензитета. Али израелски посматрачи процењују да се на ескалацију неће дуго чекати и да ће исламистичка група остварити своју претњу и одмазду извршити над сељанима друзке Скаске.

А онда може букнути још један осетљив угао сиријског сукоба, што ће од Израела опет тражити одговор.

Како изгледа, Асад и Нусралах су већ саботирали споразум о примирју којег су између Нусра фронта и Друза испосредовали САД, Јордан и Израел, и успели да пола милиона сиријскких Друза натерају да изаберу једну зараћену страну.  Која год да је, они сами ће бити уништени.


Извор: DEBKAfile
За СРБИН.ИНФО превео и приредио: Александар Јовановић / Ћирилизовано

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!