Виндоус 10 је стигао! Припазите се...

Виндоус 10 је управо стигао и са њим нови "Мајкрософтов" Споразум о услузи и Изјава о политици приватности (Privacy Policy and Service Agreement).

Нова правила ступају на снагу 1. августа. Предвиђају неколико узнемирујућих ствари о којима би требало промислити ако користите услуге и софтвер компаније.

Изјава о приватности и споразум о услузи заједно имају 45 страница. "Мајкрософтов" заменик главног саветника Хорацио Гитерез написа да су то "једноставни услови и политика које људи лако могу да разумеју". Али их ви вероватно нећете прочитати. Зато сам ја...

"Мајкрософт" је као и многе друге компаније приграбио нека веома широка овлашћења у прикупљању ствари које радите, говорите и стварате користећи компанијин софтвер. Ваши подаци неће остати на вашем рачунару, то је сигурно.


Синхронизација података по дифолту


Чим уђете у Виндоус са својим "Мајкрософт" налогом оперативни систем одмах почиње синхронизацију подешавања и података са компанијиним серверима: историјата претраживања, "омиљених" страница и сајтова, сајтова које тренутно имате отвореним, као и сачуваних апликација, лозинки сајтова и "хотспотова", назива Wi-Fi мрежа и лозинки.

Синхронизацију можете деактивирати у подешавањима, али мислим да би она требало да буде опциона, а не подразумевана. Многи корисници се тиме неће бавити, иако би можда волели да синхронизације нема.

Кортана "поприлично" зна шта радите

Кортана, секси шпијунче у машинче


Укључите ли Кортану, виртуелног асистента, почели сте да делите мноштво података:
"Да би Кортану оспособио да пружа персонализована искуства и релевантне предлоге, "Мајкрософт" прикупља и користи разне врсте података, као што су локација уређаја, подаци из вашег календара, апликације које користите, подаци из ваше електронске поште, контакти и колико често са њима саобраћате преко вашег уређаја.

Кортана о вама учи и тако што прикупља податке о томе на који начин користите свој уређај и друге "Мајкрософтове" услуге: какву музику слушате, податке о подешавањима аларма, да ли вам је екран "закључан", шта гледате и шта купујете, историју прегледања и Бингове претраге..."

А у три тачкице стаје много тога. На пример, Кортанче анализира ваш говор, а "Мајкрософт" прикупља ваше гласовне инпуте, ваше име и надимак, податке о догађајима и имена људи с којима се сусрећете  из календара , и информације о вашим контактима, њихова имена и надимке.

Реално гледајући, Кортана не би могла де делује скоро као мађионичар да јој се не омогућује да хаса све те информације. Али треба, исплати се бити свестан колико је широк њен приступ вашим и подацима ваших пријатеља и контаката.

Какогод, "Мајкрософт" зна шта радите


Нови услови такође предвиђају да ће "Мајкрософт" прикупљати информације "од вас и ваших уређаја, укључујући, на пример, "податке о коришћењу апликација за апликације које раде у Виндоусу" и "податке о мрежама на које сте прикључени".

Оглашивачи ће све знати о вама


Виндоус 10 генерише јединствени оглашивачки ИД  за сваког корисника на сваком уређају, који програмери и оглашивачке мреже могу користити да би вас испрофилисали. Још једном: ово можете искључити у подешавањима, али треба знати где:

Овде утепати оглашивачки ИД

Ваш кључ шифровања је у ВанДрајву


Што није обавезно лоше, али треба знати једну ствар. Када је на уређају укључена енкрипција, Виндоус 10 аутоматски шифрује диск на којем је инсталиран и генерише БитЛокер кључ за опоравак. То је "бекаповано" у вашем ВанДрајву.

Отворите ли прозорче...

"Мајкрософт" може ваше податке да открије "кад год 'оће"


Што највише забрињава: нова Мајкрософтова политика приватности је врло попустљива када је у питању хоће ли или неће Мајкрософт открити ваше податке:
"Ми ћемо приступити, открити и сачувати личне податке, укључујући садржај (као што су садржаји електронске поште и других приватних комуникација или фајлова у приватним фолдерима) када добронамерно поверујемо да је то неопходно да би се заштитили наши клијенти или испоштовали услови о коришћењу услуга"
Не кажем да су "Мајкрософт" и адвокати му сами донели овако широкогруде одредбе за власт над вашим подацима, али треба бити веома опрезан када се човек ослања на "добронамерност" корпорација. Ако тако нешто уопште постоји.


Аутор: Мик Рајт
Извор: TNW News
Избор и превод: Ћирилизовано за СРБИН.ИНФО

1 коментар:

  1. Анониман31. јул 2015. 09:43

    Vucic zarad opstanka na vlasti i odrzavanja onoga sto on zove drzavom - ovde nije bitno pomenuti moj naziv za "TO" - prodaje Telecom Srbija nemackom Bundesnachrichtendienst-u tako da Vucic vise "baguje" od ma kakvog Mikrosoft proizvoda ....
    Edward Joseph "Ed" Snowden https://en.wikipedia.org/wiki/Edward_Snowden

    ОдговориИзбриши

Пишите српски, ћирилицом!